Partij van de Arbeid
PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694

Den Haag, 20 januari 2010

PvdA: tweedeling in het onderwijs voorkomen

Gemeenten moeten meer mogelijkheden hebben om de segregatie van kinderen van hoog- en laagopgeleide ouders tegen te gaan. Voor de PvdA telt iedereen mee. We laten nu te veel talent liggen. Alle kinderen moeten de kans krijgen hun talenten te ontwikkelen. Een tweedeling in het onderwijs moeten we voorkomen. De school is een plek waar kinderen samen moeten komen in de eigen wijk. Meedoen begint met samen spelen en samen leren.

De PvdA wil dat de staatssecretaris nog dit jaar komt met wetgeving om segregatie in het onderwijs tegen te gaan. In ieder geval willen we een vast aanmeldmoment en aanmeldpunt vastleggen voor iedereen. Daarnaast denkt de PvdA aan een pakket aan mogelijke maatregelen waaruit de gemeente passende maatregelen kan kiezen die past bij de lokale situatie. Bijvoorbeeld: het aanbrengen van een plafond voor capaciteit en groei, voorrangregels bij toewijzing en postcodebeleid.

Het voorstel komt op verzoek van Rinda Den Besten, onderwijswethouder voor de PvdA in Utrecht, die in haar stad probeert de segregatie in het onderwijs aan te pakken. Den Besten werkt in Utrecht aan voorstellen om segregatie tegen te gaan in de stad, bijvoorbeeld met een vast aanmeldmoment en aanmeldpunt. Dat is winst ten opzichte van de huidige situatie in veel wijken, waar gewilde scholen vaak een postcodebeleid of een leerling-stop moeten hanteren.

Vrijwilligheid werkt niet, terwijl de segregatie in het onderwijs doorgaat. De PvdA stelt voor dat gemeenten moeten kunnen bepalen dat alle kinderen op dezelfde leeftijd kunnen worden ingeschreven; dus niet het ene kind vlak na de geboorte, en het andere kind net voor de 4de verjaardag. Als een paar schoolbesturen dwarsliggen, krijgt de gemeente, als het aan ons ligt, de mogelijkheid het toch in te voeren.