GroenLinks Hilversum


Ja: Mulock Houwerschool in 't Gooi!

Donderdag 21 januari 2010, 00:00u Fractie Hilversum
* mulock houwerschool

* onderwijs

* onderwijshuisvesting

Ja: Mulock Houwerschool in 't Gooi!

Met een concrete toezegging aan de Mulock Houwerschool voor een vestiging in `t Gooi kon de Hilversumse gemeenteraad gisteravond opgelucht ademhalen. `Het schaamrood staat mij op de kaken' aldus een `rode' Logtenberg. Het is aan niemand uit te leggen dat we in 4 jaar tijd niets hebben geregeld voor deze speciale doelgroep. `Ik had toch die kras in de grammofoonplaat moet zijn', `dat vind ik lastig omdat het riekt naar zeuren'. `Het is heel goed en prettig voor de Mulock Houwer dat we ons allemaal hebben uitgesproken voor huisvesting'.

Eigen kosten

1 januari 2011 komt de shovel bij de noodlocatie van de Mulock Houwerschool in Huizen. Gisteravond beloofde wethouder Roerig (ter elfder ure) dat de nalatenschap van zijn partijgenoot Van de Brink verzilverd zou worden. Oud CDA-wethouder Patrick van de Brink regelde na zijn wethouderschap een subsidie van de provincie voor de realisatie van een Mulock Houwerschool. De deadline van deze subsidie was half december 2009. Wethouder Roerig laat deze subsidie nu vallen maar belooft wel een vestiging. Hij zal de financiering met de andere gemeentes wellicht op eigen kosten moeten doen. De uiterste consequentie hiervan zou kunnen zijn dat alle gemeentes in 't Gooi meebetalen aan deze cluster 4 school. `Dat zou een `kroon' zijn voor de regio' aldus Inke Logtenberg.

Leegstand
Logtenberg pleitte gisteravond in de discussie voor een toezegging aan de Mulock Houwerschool. Waar de school zich moet vestigen moet in de komende maanden duidelijk worden. De leegstand in Hilversum is momenteel groot. Een van deze kantoorpanden zou omgebouwd kunnen worden tot een (tijdelijke) locatie van de Mulock Houwerschool.

Weinig overlast
De andere vestigingen buiten 't Gooi laten niet alleen zien hoe met een beperkt budget een geschikte locatie gecreëerd kan worden. Ze laten ook zien dat deze school gevestigd kan worden in iedere wijk in 't Gooi. Van overlast is nauwelijks sprake. De duidelijke structuur die op school geboden wordt, creëert rust op school en in de omgeving.

De medewerkers van de Mulock Houwerschool zijn niet alleen met hart en ziel betrokken bij de leerlingen maar ook bij de buurt. Jaarlijks is er een open dag voor de buurt. Zijn bewoners ontevreden worden ze onmiddellijk uitgenodigd voor een gesprek. `Een voorbeeld van burgerparticipatie waar de gemeente Hilversum van kan leren' aldus Logtenberg.

Belang van de school
Gebeurt er dan nooit wat? Natuurlijk wel en meestal niet rondom de school. Het gaat hier om opgroeiende jeugd, die ook pubberen, die hun grenzen verkennen, opstandig zijn en die ook ongewenst gedrag laten zien. Daarom is het juist van belang dat ze naar school gaan. Dat ze leren wat mijn en dijn is, wat sociaal wenselijk is, wat de maatschappij is en hoe je daarin functioneert. Het is, weliswaar ter elfder ure, goed dat Hilversum zich heeft uitgesproken: de Mulock Houwerschool verdient een plek in 't Gooi.