Gemeente Woerden

Nieuwjaarstoespraak 2010 burgemeester Schmidt

10-01-2010 17:54
Tijdens de nieuwjaarsreceptie op 8 januari hield burgemeester Hans Schmidt zijn traditionele nieuwjaarstoespraak. Was u er niet bij? Hier kunt u de volledige toespraak nalezen.
Namens de raad van de gemeente, het college en de medewerkers van onze gemeente wens ik u een voorspoedig, gezond en gezegend 2010!

Jaarwisseling
Een woord van dank aan politie, brandweer en medewerkers van de gemeente die dienst hadden gedurende de jaarwisseling.We kunnen met elkaar vaststellen dat Woerden een relatief rustige jaarwisseling heeft gekend. Daar is van tevoren ook hard aan gewerkt.
* Ouders van bekende relschoppende jeugd hebben van ons een brief gekregen

* wijkagenten zijn op huisbezoek gegaan

* en bureau Halt heeft voorlichting op de scholen gegeven
* De horeca en ook anderen hebben verschillende feesten georganiseerd

Natuurlijk zijn er ook nu incidenten geweest maar in mindere mate dan vorig jaar. In Zegveld is het traditie dat er een caravan in de brand wordt gestoken. Een kat en muisspel tussen de jongeren en de politie. Hoewel dit niet goed te praten is, heeft het ook een ludiek element in zich.

Wat echt niet te tolereren is, is agressie tegen hulpverleners. Mensen die hulp bieden aan anderen, zoals de brandweer moeten ongestoord hun werk kunnen doen. Vanaf deze plaats wil ik het OM dan ook aansporen om strenge straffen te eisen.

Positieve dingen zijn er zeker ook. Een aantal dorps- en wijkplatforms hebben initiatieven genomen om de jaarwisseling goed te laten te verlopen. Zij richtten zich bijvoorbeeld op de rommel die na het feest achterblijft.
In het bijzonder wil ik mijn waardering uitspreken voor de initiatief van het wijkplatform Molenvliet. Vijftig mensen hebben in Molenvliet 150 zakken met straatvuil, waaronder restanten van vuurwerk ingeleverd. Aan deze actie waren verschillende prijzen zoals een fiets en waardebonnen verbonden. Met mw. Nel Jorna, voorzitter van dit wijkplatform ben ik het eens, wanneer ze zegt dat dit resultaat een opsteker is voor 2010! Een actie die navolging verdient.

Winter
Koning winter heeft ons een witte kerst bezorgd. Dit gaf veel ongemak en overlast, vooral voor mensen die minder mobiel zijn. Dit zijn de momenten waarop het begrip naastenliefde daadwerkelijk invulling moet krijgen. En hoewel ik er al eerder via de media aandacht voor heb gevraagd doe ik dat vandaag nogmaals: Kijk in uw omgeving of er mensen zijn die uw hulp nodig hebben bij het doen van boodschappen enz. We hebben een uitdrukkelijke zorgplicht voor elkaar.

Wat doe je bij ongemakken? Je belt de gemeente. Onze medewerkers zijn letterlijk dag en nacht in touw geweest en hebben al het mogelijke gedaan om de doorgaande wegen voor de hulpdiensten begaanbaar te houden. Ik wil hen dan ook hartelijk danken voor hun tomeloze inzet. Maar er zitten wel grenzen aan de inzet van onze mensen en ons materieel.
Prima dat de gemeente gebeld wordt en als we kunnen helpen, doen we dat. Maar de toon tegen de dames van de meldlijn was soms ronduit grof. Je kunt de gemeente niet overal de schuld van geven en er is ook nog iets als nabuurschap, zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid.

Politieke terugblik
Moest ik u vorig jaar melden dat twee wethouders het politieke toneel van Woerden hadden verlaten, in 2009 hebben zich gelukkig geen wisselingen voorgedaan.
Wat niet wil zeggen, dat het er niet om heeft gespannen. Maar de leden van de raad hebben ondanks het zware politieke weer waarin wij soms hebben verkeerd, het hoofd koel gehouden. In een groot aantal gemeenten (Nijmegen. Eemnes, Utrechtse Heuvelrug, Breukelen) zijn zo kort voor de verkiezingen toch nog colleges gevallen of wethouders opgestapt. Dit is Woerden bespaard gebleven.

De drempel naar 2010
We staan op de drempel van een spannend 2010: de gemeenteraadsverkiezingen in maart. In de aanloop naar deze datum, zullen de politieke partijen zich willen profileren. We staan voor zeer zware financiële opgaven. Veel zaken die onderwerp van bezuiniging zijn, zijn onderwerp van het verkiezingsdebat.

En dan.... heeft de kiezer gesproken en starten de college onderhandelingen. Wie gaat met wie? Welke partijen gaan het nieuwe college vormen dat de gemeente Woerden de komende vier jaar gaat besturen?

Een ding is duidelijk: we zullen er met elkaar de schouders onder moeten zetten. De tijd van leuke dingen is voorbij. Er zullen keuzes gemaakt worden, evenals impopulaire maatregelen. We kunnen ons geen bestuurlijke besluitloosheid meer permitteren

Zakenkabinet/college
Hierbij vraag ik mij af, of wij in Woerden in staat om over onze politieke schaduw heen te springen en op basis van de verkiezingsuitslag een breedgedragen college te vormen dat het karakter heeft van een zakenkabinet. Een college waarbij bijvoorbeeld de vier grootste partijen een wethouder leveren. Niet meer scoren voor partijpolitiek gewin, maar met elkaar gaan voor het belang van Woerden waarbij de burger duidelijk kan zien; ze doen het voor ons!

Wijze mannen/vrouwen
En mag ik nog eens een voorzichtig stapje verder gaan. Woerden heeft een grote potentie aan kennis en kunde onder haar inwoners. Mensen die op ad hoc basis deze kennis en kunde ten gunste van de gemeenschap willen aanwenden. Zouden we een groep wijze mannen en vrouwen durven vragen: Kijk eens naar de taken van onze gemeente, de organisatie, de begroting en adviseer ons hoe we een dreigende financiële impasse kunnen voorkomen?

Dit zijn bespiegelingen van een burgemeester die zich even voorzichtig in de politieke arena begeeft, als een schaatser op glad ijs, maar zich snel daaruit moet terugtrekken omdat hij daar niets te zoeken heeft, omdat dit het terrein is van de politieke ambtsdragers.

Woerden, de stad waar het Groene Hart klopt
Het hart kan alleen maar kloppen wanneer er mensen zijn, die door hun persoonlijke inzet of bijzondere bedrijfsactiviteiten Woerden op de kaart zetten. Graag wil ik Daan van Maanen, Ron van Kuijen en Lahilde Verboom van La Fermata, de heer Chen van Foodmaster Woerden, de heer Siegert uit Harmelen en Kees Gerritsen bedanken voor hun inzet en feliciteren met de behaalde resulaten!

Graag breng ik met u een toast uit op een voorspoedig 2010 en op Woerden; een stad waar het Groene Hart klopt!

Openingstijden rond feestdagen

Er zijn geen gewijzigde openingstijden

Meer template afbeelding

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden|tel. (0348) 428 911|stadhuis@woerden.nl |
ProclaimerColofonVraag en antwoordSitemap