SGP


21 - 01 - 10 | Egypte kent Hamas beter dan westen

Egypte kent Hamas beter dan westen

Raar! De EU hoor je niet. De VN evenmin. Links dient helemaal geen boze moties in. Dat zei SGP-kamerlid Van der Staaij n.a.v. de opvallende stilte naar over het feit dat Egypte een muur rond Gaza bouwt en ook nog eens stalen platen 30 meter de grond in boort. Als Israel dat zou doen, zou de wereld te klein zijn. Nu hoor je niemand. Het bewijst weer eens hoe er in het Midden-Oosten met twee maten wordt gemeten. De SGP vindt dat de Egyptenaren gelijk hebben. Hoe triest het ook is dat de burgers van Gaza er mede de dupe van zijn, een blokkade van Gaza is nodig omdat de Hamas-regering extremistisch was en blijft. Dat beseffen ze in Egypte kennelijk beter dan velen in het westen.
---

Algemeen overleg RAZEB
21 januari 2010
C.G. van der Staaij

Gaza blokkade
Ik heb de agenda enige keren bekeken, maar het stond er niet op. Er komt natuurlijk een aparte brief, dacht ik toen. Er dreigt immers een humanitaire tragedie in de Gazastrook. De Gaza-blokkade wordt compleet gemaakt. Onder bescherming van zwaar bewapende militairen worden stalen platen dertig meter de grond ingeboord langs Gaza. Hamas is furieus. Wat doet de internationale gemeenschap, en de EU? En de VN? Is het internationaal gerechtshof al bijeen geroepen? Waar zijn de moties van collega Van Dam?

Ik refereer uiteraard aan de enorme muur die Egypte bouwt langs zijn grens met Gaza. Doelstelling is om de laatste verbindingen van Gaza met de buitenwereld af te sluiten. Laten we één seconde bedenken wat er zou zijn gebeurd als niet Egypte, maar Israel zich aan de bouw hiervan had gezet. De wereld zou te klein zijn geweest. Hoezo meten met twee maten? Wordt hierbij in het internationale overleg ook de vinger gelegd?

Het is niet nodig om Egypte aan de schandpaal te nagelen. Egypte weet â beter dan het Westen â wat voor vlees zij in de kuip heeft als het gaat om het Hamas-regime. Het gaat Egypte erom, dat Hamas zijn extreme houding matigt. Daarin moet Egypte gesteund worden. Het is daarbij triest, dat ook de burgerbevolking in Gaza zal lijden onder de maatregelen. Zij zullen ervan doordrongen moeten worden, dat het verdwijnen van Hamas de sleutel is voor een beter bestaan.

Iran
Het moment nadert dat additionele sanctiemaatregelen tegen Iran moeten worden genomen, zo schrijft de minister. Dat moment is m.i. allang aangebroken. Gaat het er ook echt van komen? Aan welke effectieve aanvullende sancties denkt de minister? Ik kan mij eerlijk gezegd niet goed voorstellen dat het beoogde beperken van de export van internetfiltertechnieken het Iraanse regime de stuipen op het lijf zal jagen.

Heel concreet vraag ik naar de uitvoering van mijn motie, waarin de regering is gevraagd te bevorderen, dat ook de EU het Iraanse Revolutionaire Gardekorps op de Europese lijst van terroristische organisaties plaatst. Zal de minister dit met klem inbrengen op de a.s. Raad? Heeft hij dit punt al tijdens eerdere gremia in de week gezet? Hoe wordt daarop gereageerd?

Overigens viel mij op, dat de export vanuit Nederland naar Iran het afgelopen jaar met 22% is toegenomen! Is dit gewenst wat de minister betreft?

Jemen
De situatie in Jemen is zorgelijk. Broeinest van terrorisme. Even erg is, dat daar verschillende terroristen rondlopen, die zijn losgelaten uit Guantanamo Bay. Ook onze regering heeft aangedrongen op ontmanteling van deze gevangenis. Vanuit rechtstatelijk oogpunt heel zuiver, maar is het ook acceptabel met deze uitkomst? Is het niet opnieuw een les, dat wij eigenlijk nog onvoldoende beseffen wat de strijd tegen terrorisme omvat en voor welke dilemmaâs wij worden geplaatst? Is dit ook een thema op de Raad?

Irak
Enkele dagen geleden zijn opnieuw twee christenen vermoord in Irak, in Mosul. Heeft de internationale gemeenschap oog voor de stelselmatige aanvallen van moslims op christenen, die in delen van Irak plaatsvinden. Op welke wijze? Resultaten?