Radboud Universiteit Nijmegen


Banden met Antillen verklaren Nederlandse betrokkenheid bij Haïti

Datum bericht: 21 januari 2010

Dat wij ons zo betrokken voelen bij de ramp op Haïti heeft ook te maken met de banden die wij met het land hebben vanwege onze Antilliaanse gebiedsdelen. Haïtianen dreven handel met de Nederlandse Antillen, werkten er in de hotels of als kindermeisje of tuinman. Dergelijke banden waren en zijn erg belangrijk, zegt Francio Guadeloupe, ontwikkelingsonderzoeker aan de Radboud Universiteit en kenner van het Caraïbisch gebied. 'Veel gezinnen van Nederlandse komaf zijn bevriend geraakt met Haïtianen op de Antilliaanse eilanden en op Aruba. De liefde die zij voor dat eiland en hun inwoners hebben ontwikkeld, hebben zij meegenomen naar Nederland.' Guadeloupe, die zelf tot zijn 18^de jaar op Aruba woonde, doet onderzoek naar de ontwikkelingsopbouw en migratiestromen in het Caraïbisch gebied.

Uitgeput door natuurrampen en dictators
Haïti is een van de armste landen op aarde. Door decennia van geweld, onrust en natuurrampen kent het land nauwelijks economische ontwikkeling. De kloof tussen arm en rijk is enorm. Veel Haïtianen â veelal de meest getalenteerden - zijn het land ontvlucht. Een miljoen van hen leeft in Amerika. Het merendeel van de bevolking is werkzaam in de landbouw, er is maar weinig industrie. De eigen landbouwproductie neemt af en wordt verdrongen door goedkopere import. De infrastructuur was al zeer slecht en is door de aardbeving nu zo goed als kapot gemaakt.

Haïti is een land van staatsgrepen en dictators. Traditioneel is zeer veel macht geconcentreerd in handen van de president. Velen proberen deze macht met alle middelen, waaronder geweld, te krijgen en te behouden.

Het leger was betrokken bij vele staatsgrepen, maar werd in 1995 ontbonden. Politie en justitie functioneren slecht, waardoor mensenrechtenschendingen, drugshandel, bendes en ontvoeringen de ruimte kregen. De VN-vredesmacht heeft bijgedragen aan een lichte verbetering van de situatie.

Kennis van actuele dynamieken
De basis van het adequaat hulp bieden aan Haïti, is kennis van de geschiedenis en de actuele dynamieken die er bestonden net voor de aardbeving. Bij de opbouw van het land zal men rekenschap moeten houden met de Haïtiaanse Diaspora in de regio, de VS, Canada en Europa. Veelal gaat het om het kader van dat land. Francio Guadeloupe heeft door zijn onderzoek in het Caraïbische gebied veel interviews gehad met dat kader en hun dromen voor hun land.

Â