Gemeente Amersfoort
Gemeente Amersfoort begint met opknapbeurt gebied De Schans

De komende jaren gaat de gemeente samen met de Provincie Utrecht en het Waterschap Vallei&Eem in het Maatweggebied een robuuste ecologische verbindingszone inrichten en de cultuurhistorische betekenis van de Grebbelinie in het gebied beleefbaar maken.

Samen met andere organisaties zet de gemeente Amersfoort zich in om de Grebbelinie,verdedigingslinie uit de 18e eeuw, 'boven water te halen'. Dit gebeurt onder meer door het herstellen en beheren van het cultuurhistorisch erfgoed langs de linie, het ontwikkelen van een recreatief routenetwerk met informatiepunten en een centraal bezoekerscentrum.

In het Maatweggebied, waarvan De Schans en de nieuwe locatie voor het Meander Ziekenhuis een onderdeel zijn, legt de gemeente ook de ecologische verbindingszone tussen Eem-Valleikanaal aan. Op en aan de dijk vinden veel activiteiten plaats, zoals watersport en recreatie. Ook liggen er woonboten. Daarom heeft de gemeente er in overleg voor gekozen om voor de ecologische verbindingszone gebruik te maken van de 'oude Eem', die over het gebied van De Schans loopt.

Begin januari is gestart met de eerste werkzaamheden in het Maatweggebied. Het particuliere terrein "De Schans" (ook wel "Werk aan de Glashut" genoemd) ondergaat op dit moment een opknapbeurt. Het "Werk aan de Glashut" maakt onderdeel uit van de Grebbelinie. De bedoeling van de opknapbeurt is om het "Werk aan de Glashut" zichtbaarder en herkenbaarder te maken vanaf de openbare weg en meer ecologische diversiteit mogelijk te maken.

De gemeente verwijdert dode en gevaarlijke bomen, maar ook bomen die in zeer slechte conditie verkeerden. Struiken en bomen die het zicht ontnemen op de verdedigingslinie worden weggehaald, evenals bomen en struiken die een belemmering vormen voor plant- en diersoorten die in de verbindingszone thuishoren. Bij beheer van bomen en groen is geen kapvergunning nodig voor het snoeien en kappen; en dat geldt ook bij de werkzaamheden in dit gebied.

Noot voor de redactie,