Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties (video)

21 januari 2010, 16.03 uur

De `White Compound', een regeringsgebouw in Chora, is heropend. Dit gebouw speelde in 2007 tijdens de zogenoemde Slag bij Chora een hoofdrol. Twee jaar later is het gebied rond Chora door Nederlandse militaire inzet zodanig stabiel, dat Task Force Uruzgan (TFU) het gebouw op heeft kunnen knappen. Het pand is overgedragen aan Afghaanse districtbestuurders in Chora.

Civiel vertegenwoordiger Michel Rentenaar opende samen met Commandant Task Force Uruzgan VII brigadegeneraal Marc van Uhm en gouverneur van Uruzgan Asadullah Hamdam de herbouwde `White Compound'. De verbouwing werd begeleid door het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) en betaald door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Na de plechtige overdracht vond meteen de eerste shura (vergadering) plaats met stamoudsten uit de regio.

Zelfmoordaanslagen



Twee zelfmoordaanslagen waarbij de plegers hun doel niet wisten te bereiken eisten desondanks een groot aantal doden in Deh Rawod. Op 11 januari probeerde een zelfmoordenaar een politiepost binnen te dringen. Toen hij niet binnen werd gelaten en weigerde zich te laten fouilleren, schoot de bewaker hem neer, waarna het alsnog lukte om het explosievenvest tot ontploffing te brengen. Daarbij is 1 agent omgekomen en raakten 2 anderen gewond.

Enkele dagen later kwamen binnen de muren van een quala op de bazaar van Deh Rawod 10 Afghanen om het leven en raakte een aantal personen gewond. De gewonden zijn overgebracht naar de gewondenhulpposten op Camp Hadrian en Kamp Holland. Onderzoek wees erop dat de het explosievenvest van de zelfmoordenaar mogelijk tijdens het voorbereiden voor een aanslag al is afgegaan.

Economische bedrijvigheid


In Tarin Kowt is het Business Development Centre (BDC) geopend. Dit centrum gaat ondernemers begeleiden en naast commerciële en economische cursussen komen er ook andere vakopleidingen. Economische bedrijvigheid is een stevig fundament voor het opbouwen van Afghanistan. Naar verwachting gaat het centrum de komende 3 jaar minimaal 300 cursisten opleiden. Daarnaast wordt eenzelfde aantal ondernemers geassisteerd met advisering over hun bedrijf.



Mijlpaal voor helikopters

De Apache-gevechtshelikopters van de Nederlandse Air Task Force (ATF) hebben op vrijdag 15 januari 2010 het 6000e vlieguur voor de International Security Assistance Force (ISAF) gevlogen. Onder het commando van het hoofdkwartier ISAF in Kabul worden de helikopters binnen het gebied ingezet voor verkenningen, escortemissies en Close Air Support (gevechtsondersteuning vanuit de lucht).

Militairen van de Air Task Force poseren voor een Apache. - Foto: ministerie van Defensie

De Apaches, afkomstig van het 301 Squadron van het Defensie Helikopter Commando gestationeerd op de vliegbasis Gilze-Rijen, opereren met 5 helikopters vanaf Kamp Holland in Uruzgan. Zij zijn vanaf 2004 onafgebroken voor ISAF ingezet, eerst vanaf Kabul en Kandahar. Sinds oktober 2006 opereren ze vanaf Kamp Holland.

Wapenopslagplaatsen opgespoord

Opnieuw zijn afgelopen week meerdere geïmproviseerde explosieven opgespoord en onschadelijk gemaakt. Daarnaast zijn er 2 wapenopslagplaatsen opgespoord. Een eenheid van de TFU werd ten noorden van Tarin Kowt beschoten door opstandelingen, daarbij vielen geen slachtoffers. Apache-gevechtshelikopters van de Nederlandse ATF kwamen eenmaal in actie ter ondersteuning van ISAF-grondtroepen.

Hulpverlening Haïti

Mariniers distribueren water en voedsel in Port-au-Prince. - Foto: ministerie van Defensie

Een KDC-10 transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht heeft hulpgoederen en het Urban Search and Rescue team (USAR) naar Curaçao gebracht, vanwaar ze met kleinere vliegtuigen naar Haiti zijn overgebracht. Het Nederlands reddingsteam biedt hulp bij het opsporen van de duizenden mensen die nog onder het puin bedolven liggen in het door een aardbeving getroffen gebied. Het team bestaat uit medewerkers van defensie, politie, brandweer, GGD en bouwkundigen. Ook heeft het team 8 speurhonden bij zich.

Op de terugweg naar Nederland nam de KDC-10 de eerste evacués en enkele adoptiekinderen mee. Inmiddels is ook het ondersteuningsvaartuig Hr.Ms Pelikaan in Port-au-Prince aangekomen om hulp te verlenen. Aan boord bevindt zich onder meer een eenheid van het Korps Mariniers en benodigde hulpgoederen.

Officieren naar Westelijke Jordaanoever

Nederland levert sinds deze week 2 officieren aan de United States Security Coordinator Dayton (USSC Dayton) in Ramallah op de Westelijke Jordaanover. Dit programma richt zich op het verbeteren van het functioneren van de veiligheidsdiensten en de Presidentiële Garde van de Palestijnse Autoriteit. Defensie geeft binnen dit initiatief leiderschapstrainingen aan het middenkader van de veiligheidsdiensten.

Naast Nederland leveren landen als het Verenigd Koninkrijk, Canada, Duitsland, Turkije en Finland een bijdrage aan het opleidingscontingent, de Intermediate Leadership Course (ILC) genaamd, dat in totaal ongeveer 60 personen telt.