Medisch Centrum Alkmaar

publicatiedatum: 21 januari 2010

uitbreiding aantal hoofdhuidkoelers MCA dankzij Roparun

De dagbehandeling oncologie (430) van Medisch Centrum Alkmaar neemt donderdag 21 januari twee hoofdhuidkoelers in ontvangst van de Stichting Roparun. De organisator van de grootste non-stop estafetteloop voor goede doelen stelde ¤ 30.000,- ter beschikking voor de aanschaf van de hoofdhuidkoelers, die ertoe bijdragen dat haaruitval na een chemokuur wordt verminderd of zelfs helemaal voorkomen.

vijf hoofdhuidkoelers
Met de komst van de twee nieuwe hoofdhuidkoelers telt het MCA er nu vijf. De dagbehandeling oncologie beschouwt de koelers als waardevolle aanvulling op de oncologische zorg. Ook tijdens behandeling met chemotherapie op de verpleegafdeling oncologie wordt gewerkt met hoofdhuidkoeling. Dankzij de uitbreiding kunnen alle patiënten die hiervoor in aanmerking komen gebruik maken van hoofdhuidkoeling. De hoofdhuidkoelers zijn te zien op de open dag van het MCA, zaterdag 20 maart a.s.

haarverlies
Haarverlies wordt door veel mensen als een ingrijpende bijwerking van chemotherapie ervaren. Het principe van hoofdhuidkoeling is dat de koeling de bloedvaten in de hoofdhuid vernauwt, waardoor er minder cytostatica bij de haarwortels komt. De koeling beïnvloedt ook de celstofwisseling, waardoor er minder beschadiging van de haarwortel door de cytostatica optreedt. Hoofdhuidkoeling wordt voor, tijdens en na de behandeling met chemotherapie toegepast. Het verblijf op de dagbehandeling is hierdoor gemiddeld twee uur langer. Hoewel het effect van huidkoeling afhankelijk is van de soort chemotherapie is het merendeel van de gebruikers tevreden over het resultaat.

Roparun
De Roparun is een jaarlijkse sponsorloop van 530 kilometer van Parijs naar Rotterdam. Deelnemers leveren in teamverband een sportieve prestatie om geld in te zamelen voor de ondersteuning van doelen die te maken hebben met de zorg voor mensen met kanker. Dit jaar gaat de Roparun op 22 mei van start, de finish is op 24 mei.

contactpersoon: G. Reinders, afdelingsmanager interne geneeskunde