Gemeente Leeuwarden

Ontruiming in verband met demontage vliegtuigbommen.

Op Vliegbasis Leeuwarden zijn vrijdag 8 januari drie vliegtuigbommen gevonden. Het gaat om zogenaamde 500-ponders uit de Tweede Wereldoorlog. De bommen zijn tijdens werkzaamheden gevonden door de Explosive Clearance Group. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn na de bombardementen op de vliegbasis veel blindgangers (onontplofte vliegtuigbommen) in de grond achtergebleven. Bij grondwerkzaamheden wordt daarom altijd uit veiligheidsoverwegingen vooraf gezocht naar explosieven.

In verband met de komende werkzaamheden moeten de bommen gedemonteerd (onklaar gemaakt) en verwijderd worden. Tot de demontage is er geen gevaar voor de directe omgeving.

Demontage

De bommen worden op donderdag 21 januari tussen 09.00 en 16.00 uur gedemonteerd door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Hierbij wordt zo weinig mogelijk risico genomen. Dit betekent dat iedereen zich tijdens de demontage buiten een straal van 1500 meter ten opzichte van de vindplaats moet bevinden. Voor bewoners binnen die straal betekent dit dat ze tijdelijk hun woning of bedrijf moeten verlaten en eventuele huisdieren moeten meenemen. Vee moet binnen het gebied tijdens de demontage op stal blijven. Ook zullen een aantal wegen afgezet worden en zal er, waar nodig, een omleiding gelden. Bij de informatiebijeenkomst is hier meer over bekend.

Tijdens het demonteren kunnen de betrokken omwonenden vanaf 08.00 uur terecht in Dorpshuis Nij Franjum (Franjumbuorsterpaed 12) in Marssum.

Informatiebijeenkomst

Op maandag 18 januari is een openbare informatiebijeenkomst voor omwonenden georganiseerd in het gemeentehuis van Menaldumadeel, Dyksterbuorrren 16 in Menaam. De bijeenkomst begint om 19.30 uur. Burgemeester Van Delft-Jaasma van Menaldumadeel en luitenant-ter-zee der eerste klasse Will Meurer van de EOD geven dan uitleg over de ontmanteling en de ontruimingsprocedure.

Vragen

De gemeente Leeuwarden en de gemeente Menaldumadeel werken bij deze operatie nauw met elkaar samen. Voor vragen kan men contact opnemen met de gemeente Leeuwarden, tel. 14058 (8.00 tot 17.00 uur).


---