Urban Search and Rescue Team USAR.NL

Nieuwsbrief Nr. 16

Na een drukkend warme nacht werden we woensdagmorgen verrast door een zware naschok van 6.1 op de schaal van Richter, 60 km van ons basiskamp vandaan. De grond gaat niet heen en weer, maar schuift onder je door. Je wordt heen en weer geschud en dan is het weer rustig. We slapen in tenten dus kan er in het basiskamp weinig gebeuren. Een algemeen verschijnsel in aardbevingsgebieden is dat mensen allemaal buiten in tenten gaan slapen. Ook hier in Haïti zien we met eigen ogen dit verschijnsel. Een rijbaan wordt 's-avonds met stenen of een auto geblokkeerd en mensen slapen vervolgens met een deken op de weg.

Rond 09.00 uur vertrekken de reddingsgroepen Bravo en Charlie en Delta naar drie huizen waar totaal 94 kinderen verblijven die al voor adoptie naar Nederland gepland stonden. Vanwege de speciale omstandigheden is hun adoptieprocedure versneld en kunnen ze vandaag met het vliegtuig naar Nederland. Reddingsgroep Alpha blijft beschikbaar, voor het geval dat de VN vraagt een zoekactie te doen in het gebied dat door de zware naschok van vanmorgen getroffen is. In de loop van de dag blijkt dat dit niet nodig is en kan Alpha het kamp gereed maken voor de ontvangst van de kinderen. De drie reddingsgroepen helpen bij het transport, omdat de kinderen bijna allemaal niet ouder zijn dan 4 jaar en ze dus 1 op 1 begeleid moeten worden. Er zijn hiervoor te weinig begeleiders beschikbaar, zodat USAR.NL even bijspringt. De kinderen worden tijdelijk in het basiskamp opgevangen, omdat ze niet in de drukte bij de luchthaventerminal hoeven te wachten. De luchthaventerminal is overbelast door alle mensen die Haïti willen verlaten. Ook is deze terminal door de aardbeving instabiel en dus niet de veiligste plek. Het verkeer in de stad is een totale chaos, zodat de kans groot zou zijn dat de kinderen te laat zouden komen als ze rechtstreeks uit de kindertehuizen zouden vertrekken. De luchthaven is overbelast en vliegtuigen mogen niet langer dan strikt noodzakelijk is blijven staan. Wachten op de groep kinderen is voor het vliegtuig dan ook geen optie. Daarom wordt het basiskamp omgetoverd tot een tijdelijke vertrekhal en kinderopvangcentrum.

Om half twee arriveert de eerste bus kinderen en verandert het basiskamp meteen van sfeer. Materiaaltent en slaaptenten zijn vanaf nu domein van spelende kinderen. USAR leden worden gebruikt als klimrek, slaapplaats, hangplek en voor menig wat ouder USAR lid herleven oude tijden. Medische handschoenen worden omgetoverd tot ballon. Met andere woorden: het kamp is overgenomen!

Aan het begin van de avond brengen we onze kleine gasten naar het vliegtuig, geassisteerd door het defensiepersoneel. Voor een ieder een bijzondere ervaring.

Vanuit een warm Haïti,

Marcel van Vugt

Informatieofficier USAR in het basiskamp in Haïti