KRO

KRO De Wandeling: Teuntje Klinkenberg over de noodzaak van goed afscheid nemen

Uitzenddatum: 22/01/2010

Teuntje Klinkenberg (1954), regisseur en getrouwd met zanger Huub van der Lubbe, groeit op in een communistisch gezin. Een belezen gezin, waarin veel over grote wereldse zaken wordt gepraat. Maar over moeilijke en verdrietige zaken wordt gezwegen, zoals het sterven van haar grootvader in een concentratiekamp en het sterven van haar moeder aan borstkanker. Als bij Teuntje zelf borstkanker wordt geconstateerd, besluit ze dat zij het anders wil. Hella van der Wijst praat in KRO De Wandeling van 22 januari met Teuntje Klinkenberg op Terschelling over de noodzaak van goed afscheid nemen.

Als meisje maakt Teuntje zich vaak zorgen over haar moeder Tineke, die te kampen heeft met zware depressies. Depressies die hun oorsprong vinden in het overlijden van Tinekes vader in concentratiekamp Sachsenhausen. Als moeder Tineke borstkanker krijgt, besluit haar omgeving de ernst ervan voor dochter Teuntje te verzwijgen.

Teuntje heeft nooit echt afscheid van haar zieke moeder kunnen nemen. Ook was er geen uitvaart omdat haar lichaam ter beschikking van de wetenschap werd gesteld. Teuntje Klinkenberg: "Na de dood van mijn moeder ben ik het verdriet gaan verdringen. In mijn omgeving leefden ze door. Mijn vader had binnen de kortste keren een nieuwe vriendin. Ik dacht: zo hoort dat."

Als bij Teuntje zelf borstkanker wordt geconstateerd, besluit ze de eenzaamheid die ze bij haar moeder tijdens haar ziekte heeft gezien, te doorbreken. "Ik ben met iedereen gaan praten. Met praten en openhartigheid heb je alleen maar iets te winnen." Ook schreef Teuntje een boek over haar familiegeschiedenis: De methode Coué. Teuntje Klinkenberg: "Ik ben het boek gaan schrijven om de leemte na mijn moeders dood op te vullen. Als een soort uitgesteld afscheid."

Hella van der Wijst gaat wekelijks op zoek naar inspirerende verhalen van mensen die hun hart volgen. Daarbij doorkruist ze wandelend de mooiste natuurgebieden.

KRO De Wandeling, vrijdag 22 januari om 17.05 uur bij de KRO op Nederland 2