Gemeente Sneek


een boekje vol archeologische vondsten

`Sneek onder je voeten' een boekje vol archeologische vondsten

Het door de gemeente Sneek in samenwerking met de provincie Fryslân en het projectbureau Rijksweg 7 Sneek gemaakte boekje `Sneek onder je voeten' is donderdagmiddag 21 januari 2010 officieel gepresenteerd. Tijdens een bijeenkomst op het Waltaplein is het boekje uitgereikt aan een delegatie van leerlingen van de Sneker basisscholen de Zwetteschool en de Simon Havingaschool.

Dat had overigens nogal wat voeten in de aarde (een act van het Leeuwarder theatergezelschap Acta Theater). Een verstrooide professor verstoorde het officiële gedeelte Hij ontregelde de bijeenkomst door tijdens de speeches van de gedeputeerde J. A. de Vries en de Sneker wethouder B.J. Van den Broek, in een bult zand op het plein te zoeken naar archeologische vondsten. Na een hoop gedoe en met behulp van de kinderen vond hij uiteindelijk een schatkist met de boekjes.

In het fraai geïllustreerde boekwerkje wordt aan de hand van vijf aansprekende voorbeelden de geschiedenis van Sneek vanaf de Midden Steentijd tot de Middeleeuwen verteld. Het boekje is gemaakt ter gelegenheid van de opening van het Geeuwaquaduct in de rijksweg 7 bij Sneek.

In en om Sneek is de laatste jaren veel veranderd. Er zijn veel nieuwe wegen. aquaducten en sportvelden aangelegd en huizen, bedrijven en kantoren gebouwd. Werkzaamheden die altijd met veel graafwerk gepaard gaan en dan stuit je in een stad met zo'n rijke historie geregeld op archeologisch interessante vondsten.

Die vondsten vertellen allemaal iets over de geschiedenis, het leven in en rond Sneek in vroeger tijden. `Sneek onder je voeten' bevat dus archeologisch nieuws over hoe het in het verre verleden was. Wetenschappelijk nieuws dat in gewone taal is opgeschreven en iedereen de gelegenheid geeft om een reis door die tijd te maken.

Het boekje gaat naar alle scholen in Sneek. Bovendien wordt door de gemeente Sneek in samenwerking met het Fries Scheepvaartmuseum, de bibliotheek en het Archeologisch Steunpunt op basis van het boekje een lespakket ontwikkeld voor de scholen. Dit pakket is vanaf volgend schooljaar beschikbaar.
(GSboek2.jpg)
foto's: Simon Bleeker