Politie Haaglanden

Persberichten 22 januari

Haaglanden, 22-01-2010

Politie zoekt getuigen overval
Den Haag/Scheveningen De recherche van Bureau Scheveningen is op zoek naar getuigen van een overval op café Cosy Corner aan de Douzastraat. Donderdag 21 januari om 10.15 uur overvielen vermoedelijk twee personen de 29-jarige eigenaar. Het slachtoffer werd daarbij geslagen en de twee mannelijke daders verdwenen vervolgens lopend in onbekende richting. De mannen hebben het volgende signalement; blanke huidskleur, De een droeg een bomberjack en de ander droeg een lange stoffen jas. Opvallend was dat de overvalers met een Duits accent spraken. Bent u getuige geweest van deze overval of hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau Scheveningen via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Oproep getuigen overval op Blokker
Den Haag/Loosduinen Een nog onbekende man overviel donderdag 21 januari een filiaal van de Blokker aan de Hildo Kroplaan. De man liep kort voor sluitingstijd (18.00 uur) de winkel in en dwong een van de medewerkers in de winkel de kassa te openen en geld aan hem te overhandigen. De man verliet hierna de winkel. De 52-jarige medewerkster belde vervolgens de politie. Ondanks een uitgebreid onderzoek konden zij de dader niet meer vinden. Bent u getuige geweest van deze overval of hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau Loosduinen via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Sigarenboer overvallen, politie zoekt getuigen
Den Haag De recherche van Bureau Zuiderpark is op zoek naar getuigen van een overval op een sigarenwinkel aan de Jan Luykenlaan. De eigenaar van de sigarenwinkel werd donderdagavond 21 januari in zijn winkel bedreigd en beroofd. De eigenaar, een 28-jarige man uit Dordrecht, wilde om 18.40 uur zijn winkel sluiten toen twee mannen binnenkwamen. De mannen bedreigden de eigenaar en dwongen hem geld, strippenkaarten en telefoonkaarten af te geven. Na de overval liepen de mannen via het bruggetje over het water naar de parallelrijbaan van de Moerweg. Daar stapten ze in een donkerkleurige auto. Ze keerden de auto en reden vervolgens weg richting Melis Stokelaan. Het signalement van de overvallers luidt: twee mannen met een donkere huidskleur, waarvan de een opvallend langer was dan de ander. De mannen waren in het donker gekleed.
Bent u getuige geweest van deze overval, kent u de daders of hebt u anderszins informatie die de politie kan helpen, neem dan contact op met de recherche van Bureau Zuiderpark via 0900-8844. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan met 0800-7000.

Wateroverlast leidt naar hennepkwekerij
Den Haag In een flat aan de Eekhoornrade trof de politie donderdag 21 januari om 11.30 uur een grote professionele hennepkwekerij aan. De agenten stelden een onderzoek in, nadat buren melding maakten van water dat over de galerij liep. Al snel werd de oorzaak van de spontane waterval gevonden. In totaal nam de politie ruim 700 hennepplanten in beslag. Ook de benodigde apparatuur waaronder 37 transformatoren, 34 assimilatielampen, negen ventilatoren en een schakelpaneel voor elektriciteit met daarop een schema voor onderhoud en bewatering van de kwekerij namen de agenten in beslag. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat kan leiden tot brandgevaarlijke situaties. Hebt u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt, dan vragen wij nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Ruim 700 hennepplanten vernietigd
Den Haag - Politieagenten betraden donderdag 21 januari om 19.15 uur, naar aanleiding van een tip, een bedrijfspand aan de Jan Luykenlaan. Binnen troffen zij een in werking zijnde hennepkwekerij met ruim 700 planten aan. In samenwerking met de gemeente en een energiemaatschappij zijn de planten vernietigd. Politie Haaglanden stelt een onderzoek in naar de gebruikers en eigenaren van het pand. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat leidt tot brandgevaarlijke situaties. Hebt u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Aanhouding voor lastig vallen van kinderen
Den Haag De politie hield donderdag 21 januari rond 13.00 uur een 43-jarige Hagenaar aan na een melding dat de man kinderen op een schoolplein lastig viel. Hij sprak de kinderen aan en achtervolgde ze naar huis. Diverse leerkrachten besloten om deze reden de kinderen naar huis te begeleiden. Toen de agenten de man op het Oranjeplein zagen lopen en aanhielden, werd hij agressief en trok zijn kleren uit. De man was vermoedelijk onder invloed van drugs of alcohol. Hij is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Drie aanhoudingen na vechtpartij
Den Haag De politie hield vrijdagochtend 22 januari rond 04.30 uur drie jongemannen aan na een vechtpartij in de Lange Houtstraat. Voor een horecagelegenheid in de straat ontstond onrust toen los van elkaar drie vechtpartijen plaatsvonden. Om de rust in de straat te herstellen vorderde de politie het publiek om weg te gaan uit de straat. Het grootste deel van de ruim 100 personen gaf gehoor aan deze vordering en verliet de Lange Houtstraat. Een klein deel verzette zich echter tegen de vordering en gedroeg zich opruiend. De politie hield drie van hen aan wegens het niet voldoen aan de vordering. De drie jonge Hagenaars van 18, 19 en 20 jaar zijn meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Straatroof, politie zoekt getuigen
Den Haag De recherche van Bureau Zuiderpark is op zoek naar getuigen van een straatroof in het Zuiderpark. Daar werden donderdagavond 21 januari tussen 21.45 uur 22.00 uur een 28-jarige Haagse en een 16-jarige Hagenaar door vier mannen beroofd. De twee fietsen op de Henriëtte Roland Holstweg toen zij vier mannen tegenkwamen. Over en weer werd wat geroepen, toen plotseling een van de mannen de Haagse beetpakte en van haar fiets duwde. De vrouw verzette zich maar kon niet voorkomen dat haar handtas werd afgepakt. Uit haar ooghoeken zag zij dat de mannen ook haar vriend mishandelden en zijn fiets wegnamen. Drie daders renden vervolgens weg in de richting van de mr. P. Drooglever Fortuynweg de vierde fietste in de richting van het oude ADO Den Haag stadion. Het signalement van de daders luidt: Jongemannen met een lichtgetinte huid, allen in het zwart gekleed. Een van hen was aan de kleine kant en had een tenger postuur. Een ander had een bol postuur en de overige twee hadden een normaal postuur en zijn ongeveer 1.80 m lang.
Bent u getuige geweest van deze straatroof, kent u de daders of hebt u anderszins informatie die de politie kan helpen, neem dan contact op met de recherche van Bureau Zuiderpark via 0900-8844. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan met 0800-7000.

Verdachten woninginbraak aangehouden
Leidschendam-Voorburg De politie hield donderdag 21 januari om 21.15 uur twee Hagenaars (17 en 19 jaar) aan op verdenking van diefstal uit een woning aan de Elzendreef. Het duo werd op basis van een buurtonderzoek aangehouden. Zij konden geen aannemelijke verklaring geven voor hun aanwezigheid en moesten de nacht aan het politiebureau doorbrengen.

Heterdaadje
Rijswijk De politie hield vrijdag 22 januari om 04.00 uur twee Hagenaars (22 en 24 jaar) aan op verdenking van diefstal uit een auto. Agenten kregen een melding dat een getuige zag dat de mannen in een auto op de Da Costalaan inbraken. Beiden konden op heterdaad worden aangehouden en zitten nog vast voor nader verhoor.

Jongen zwaargewond bij ongeval
Rijswijk Een 14-jarige fietser uit Den Haag raakte donderdag 21 januari om 09.15 uur bij een verkeersongeval op de Prinses Beatrixlaan zwaargewond. De jongen wilde de kruising met de Van Vredenburchweg oversteken en werd daarbij aangereden door een 40-jarige automobiliste uit Den Haag. De vrouw negeerde daarbij vermoedelijk het rode verkeerslicht. Het slachtoffer werd met mogelijk hersenletsel vervoerd naar het ziekenhuis. Zijn toestand is stabiel.

Ruzie met bijl om parkeerplaats
Rijswijk Een ruzie om een parkeerplaats op het Wethouder Hillenaarplantsoen liep donderdag 21 januari om 15.25 uur hoog op. Op het moment dat een automobilist in een leeg parkeervak wilde inparkeren, probeerde een andere automobilist snel even voor te piepen. De eerste bestuurder (19) accepteerde dat niet, stapte uit en ging het gesprek aan met de andere 19-jarige bestuurder. Deze gaf zijn opponent een duw. Die pakte daarop uit zijn auto een bijl en ging het gevecht aan. Beiden rolden al vechtende over straat. Gewaarschuwde politieagenten konden beide kemphanen aanhouden.

Politie waarschuwt voor babbeltruc
Midden Delfland/Den Hoorn Twee nog onbekende vrouwen probeerden dinsdag 19 januari om 20.30 uur een 90-jarige bewoonster van een woning aan de Hoornsekade op te lichten. De twee vrouwen gaven zich uit voor medewerksters van een zorginstelling en hielden een zogenaamd klachtenonderzoek. Zij wisten in eerste instantie het vertrouwen van de hoogbejaarde bewoonster te krijgen en gingen haar woning binnen. Tijdens het gesprek kreeg de vrouw argwaan en wist zij de twee vrouwen, die een Italiaans uiterlijk hadden, de deur uit te werken. Haar zoon constateerde later dat zijn moeder accuraat had gehandeld. Vooralsnog was er niets weggenomen.
Politie Haaglanden waarschuwt nadrukkelijk voor deze vorm van criminaliteit. Veel mensen denken dat dit hen niet zal overkomen'. Toch loopt iedereen - jong en oud - de kans om slachtoffer te worden van een babbeltruc. Het is dus zaak goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Laat nooit zomaar een onbekende in uw woning binnen. Vraag om legitimatie en controleer dat. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe (of laat) de voordeur dicht. Bewaar geen grote contante geldbedragen thuis en geef nooit uw pincode af. Ook niet als iemand van de bank of de politie belt of voor uw deur staat. Geen enkele officiële instantie zal u ooit om uw pincode vragen. Probeer zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Het telefoonnummer is 0900-8844.

Zakkenrollers actief in Delft
Delft De politie kreeg de afgelopen dagen acht meldingen van zakkenrollerij. De meeste zaken vonden donderdag 21 januari rond het middaguur plaats in het winkelcentrum De Hoven. De gedupeerden verklaarden bij de politie dat zij niets hebben gemerkt van de diefstal. Zij merkten vaak pas bij de kassa dat hun tas openstond en dat zij ondermeer hun portemonee kwijt waren.
Enkele tips die het zakkenrollen bemoeilijken:
Draag uw tas met de schouderriem om een schouder en de hals, zodat de tas voor u hangt en niet achteloos naast of achter u; Wees u er altijd van bewust dat er mensen zijn die het op uw geld en tas hebben voorzien;
Stop uw geld/waardevolle voorwerpen altijd zorgvuldig weg; Vermijd het gebruik van een grote, opvallende portemonnee; Neem niet meer geld mee dan u denkt nodig te hebben; Leg uw portemonnee niet voor het grijpen in n tas; Doe de portemonnee zoveel mogelijk in de jaszak; Gebruik een tas van stevig materiaal dat niet makkelijk doorgesneden kan worden of breng een versteviging in uw tas aan; Draag uw tas met de klep/sluiting altijd aan de binnenzijde (naar uw lichaam toegekeerd);
Draag een tas met ritssluiting altijd aan de voorzijde van uw lichaam en draag een handtas eventueel onder de jas;
Draag een tas niet aan de straatzijde;
Neem uw tas altijd mee in de paskamer;
Als iemand op uw kleding knoeit, bijvoorbeeld mayonaise of de as van een sigaret, maak dit dan zelf schoon en wijs hulp van een vreemde resoluut af.
Doe wanneer u toch slachtoffer bent geworden van een zakkenroller altijd aangifte. Immers alleen dan krijgt de politie inzicht in aantallen en mogelijke daderpatronen. Aangifte kunt u doen op het politiebureau aan de Jacoba van Beierenlaan 1 of via internet, www.politie.nl/haaglanden. Bent u getuige van een zakkenroller? Noteer of onthoudt het signalement en bel de politie via 0900-8844. U kunt altijd indien het plaats vindt in een winkel de bedrijfsbeveiliging inschakelen.

Ongewone lift
Delft De politie arresteerde vrijdag 22 januari om 03.25 uur een 16-jarige Hagenaar. De jongen sprong op de Kleveringweg spontaan achterop de fiets van een 19-jarige Rijswijker en vroeg daarbij of hij hem een lift wilde geven naar huis. Dat wilde de 19-jarige niet. Hierop sloeg de jongen de fietser op zijn gezicht. Het slachtoffer hield een gescheurde wenkbrauw aan het incident over. De lifter moest mee naar het politiebureau.

Vals geld
Delft Personeelsleden van een school aan de Brasserskade belden donderdag 21 januari om 14.00 uur de politie, omdat een jongen had geprobeerd met vals geld een broodje te kopen. De 17-jarige jongen uit Den Haag was door twee andere jongens gevraagd om met het biljet van 20 euro een broodje te halen. Agenten hielden hem aan. Ook de twee jongens die hem de opdracht en het geld gegeven hadden moesten mee naar het politiebureau. Op het politiebureau legden ze een verklaring af. Van het duo (allebei 18 jaar uit Den Haag) dat de 17-jarige gebruikt had om het valse geld uit te geven, zit er nog één vast voor nader verhoor.

Controleren
In elk eurobiljet zitten 37 kenmerken waaraan je echt van nep kunt onderscheiden. Je hoeft ze uiteraard niet allemaal te kennen, maar er zijn een paar algemene zaken waar je op kunt letten. Door te kijken en te voelen kun je al zeven dingen controleren. Zie je het watermerk bijvoorbeeld? Ook heb je de veiligheidsdraad. Dit is een donkere baan van apart materiaal die tijdens het maken van het papier al is aangebracht. Het derde kenmerk is een op de voorkant gedrukt gedeelte van de cijfers, die de waarde van het biljet aangeven. Op de achterzijde is het ontbrekende gedeelte van deze cijfers afgedrukt. Als je het biljet tegen het licht houdt vormen deze delen samen de waarde van het biljet. Als je het biljet voelt, mag het niet glad of vettig aanvoelen, het papier is immers van katoen. Ook kun je de inkt voelen. Als je vervolgens het biljet kantelt kun je een hologram zien. Voor meer informatie, kijk op www.mkbservicedesk.nl

Kinderwagen geprepareerd voor winkeldiefstal
Zoetermeer Een 30-jarige vrouw en 31-jarige man uit Rotterdam namen donderdag 21 januari om 14.40 uur voor bijna 300 euro aan kleding mee uit een warenhuis in Zoetermeer. Ze verstopten de kleding in een speciaal daarvoor geprepareerde wandelwagen. In de wandelwagen zat een 4-jarig kind. Beveiligingsmedewerkers betrapen de Rotterdammers en belden de politie. Man, vrouw en kind zijn overgebracht naar het bureau. Een vriendin van het stel kwam naar het bureau en ontfermde zich over de kleuter. De politie nam de wandelwagen in beslag en retourneerde de gestolen goederen. De Rotterdammers kregen een proces-verbaal.

Jongen beroofd van gsm
Zoetermeer Een 14-jarige jongen raakte donderdag 21 januari om 20.20 uur zijn gsm kwijt. Een nog onbekende man pakte op de Peter Zuidhove het slachtoffer van achteren beet. Hierbij viel de gsm van de jongen op de grond. De dader pakte de gsm op en rende weg in onbekende richting. Bent u getuige geweest van deze beroving of hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau Zoetermeer via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.