GroenLinks Rotterdam


VVD krijgt veeg uit de pan

Vrijdag 22 januari 2010, 00:03u Ivo Rodermans
VVD krijgt veeg uit de pan

VVD-lijsttrekker Jeannette Baljeu heeft de aanval geopend op Groenlinks. De liberale partij noemt de ludieke actie van GroenLinks van afgelopen zondagmiddag `betreurenswaardig'. Om aandacht te vragen voor isolatie van huurwoningen deden vrijwilligers van GroenLinks acht Rotterdamse standbeelden een warme das om.

Volgens de VVD kunnen dit soort acties niet door de beugel. `Deze actie en de reacties daarop van omstanders, kunnen leiden tot beschadigingen aan de objecten, iets waar de gehele Rotterdamse samenleving voor opdraait', aldus de liberalen. Al tijdens de actie liet VVD-raadslid Kees de Gruijter schreeuwend en tierend zijn ongenoegen uiten. Hij schold de vrijwilligers uit en riep onder meer dat raadslid Arno Bonte `moet worden opgesloten'. Daarna werd Bonte door een omstander bekogeld met eieren.

,,De zogenoemde `activisten' van GroenLinks waren in goed gezelschap van nota bene de VVD zelf", zegt GroenLinks-lijsttrekker Arno Bonte. In het door de VVD aangevraagde raadsdebat over de actie van GroenLinks heeft Bonte beklemtoond dat geen schade is aangericht aan de beelden. ,,Sterker nog, ik heb de eierengooier belet om het beeld van Erasmus te raken door ervoor te gaan staan. Laat ik ook voorop stellen dat we niet in beelden hebben geklommen. Er is gebruik gemaakt van een trapje om op de sokkel te klimmen en een sjaaltje om te hangen."

PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst noemde de toon van de VVD `zielig'. ,,De actie kan de toets der kritiek prima doorstaan. Ik vond het leuk. Er zijn onderwerpen waarover je best een grapje mag maken." Ook wethouder Rik Grashoff wuifde de kritiek van de VVD weg. ,,Ik heb de videobeelden van de actie nauwkeurig bestudeerd en gekeken of er risico op beschadiging was. Het antwoord luidt: Nee. In z'n algemeenheid is het overigens niet ongebruikelijk dat kunstwerken worden gebruikt voor ludieke doelen. Ik denk niet dat hier sprake is van een politiek vraagstuk."