Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 22 januari 2010

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het Evaluatierapport over het Decreet Openbaarheid van Bestuur. De bevoegde minister wordt gelast een voorontwerp van wijzigingsdecreet op te maken op basis van de in het rapport voorgestelde wijzigingsvoorstellen, met dien verstande dat deze mee worden opgenomen bij een eventuele noodzakelijke herziening van het openbaarheidsdecreet in opdracht van de Europese Commissie.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met het internationaal Verdrag van 20 december 2006 over de bescherming van alle personen tegen gedwongen verdwijningen. In het verdrag worden 'gedwongen verdwijningen' gedefinieerd als 'de arrestatie, gevangenhouding, ontvoering of elke andere vorm van vijheidsontneming door vertegenwoordigers van de staat'. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering beslist definitief de Europese Richtlijn over het in de handel brengen van teeltmateriaal van fruitgewassen, en van fruitgewassen die voor de fruitteelt worden gebruikt, om te zetten in Vlaamse regelgeving. Onder teeltmateriaal wordt verstaan zaad, plantendelen en alle plantmateriaal, inclusief onderstammen, bestemd voor de vermeerdering en de productie van fruitgewassen. De nieuwe richtlijn heeft als belangrijkste doelstellingen het verduidelijken en vereenvoudigen van het regelgevingskader waarin ondernemers werken, en het verbeteren van de wetgeving op basis van de technische en wetenschappelijke vooruitgang en op basis van de nieuwe handelsomgeving in de lijn van het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering benoemt de leden van de raad van bestuur en een regeringscommissaris bij het Agentschap voor Buitenlandse Handel.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering benoemt de leden van de raad van bestuur van het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en viceminister-president Ingrid Lieten De Vlaamse Regering benoemt de voorzitter, de effectieve en de plaatsvervangende leden van de Vlaamse Luchthavencommissie.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten In oktober 2008 trad het gewijzigde besluit met de specifieke regels voor het toezicht op de sociale woonactoren in werking. Daardoor verviel de overlegverplichting van de sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM's) met de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. In het kader van deze gewijzigde toezichtsomstandigheden beslist de Vlaamse Regering tot aanpassing van het 'Basisreglement van de leningen 05/2009'. Dit basisreglement legt de algemene lijnen vast voor alle financieringen aan de SHM's.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten De Vlaamse Regering benoemt de leden en de voorzitter van de strategische adviesraad 'Vlaamse Raad voor Wetenschap en Innovatie'.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten De Vlaamse Regering stelt de leden en de voorzitter aan van de raad van bestuur van de Vlaamse Regulator voor de Media.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten De Vlaamse Regering hernieuwt de aanstelling van de leden van de Raad van Bestuur van de VREG, en dit voor een termijn van vijf jaar.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten Op basis van de ingediende kandidaturen door de verschillende politieke fracties keurt de Vlaamse Regering de nieuwe samenstelling van de Raad van Bestuur van de VRT goed.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois Na onderhandelingen en na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het Vlaams Personeelsstatuut van 13 januari 2006. Het gaat om een wijziging in de regeling voor de aanwijzing in de mandaatfuncties van N-niveau en van algemeen directeur. Zo krijgen de extern geselecteerde kandidaten voortaan de keuze tussen een vaste benoeming met een tijdelijke aanwijzing in de mandaatfunctie of een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur. De mogelijkheid om verlof te nemen om een ambt uit te oefenen bij een kabinet wordt afgeschaft, en er wordt een overgangsbepaling ingevoegd voor statutaire mandaathouders die voor hun aanwijzing in de mandaatfunctie geen titularis waren van een graad van rang A3 of A4.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit dat de rechtspositie vaststelt van het personeel van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). De regelingen wijken niet echt af van het Vlaams Personeelsstatuut, het gaat vooral om een bundeling van overgangsbepalingen en de concrete invulling van bepaalde aspecten van het stambesluit. Tegelijk richt het besluit een Sociale Dienst op voor het personeel van het VAPH. Het besluit wordt nu voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van het bevoegde sectorcomité, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stemt in met de wijziging van het koninklijk besluit met het algemeen reglement op de technische eisen voor auto's, hun aanhangwagens, onderdelen en veiligheidstoebehoren. De wijziging wil de bepalingen van de EU-richtlijn over de verplichte contourmarkering op zware vrachtwagens en hun aanhangwagens, specifiek opnemen in het koninklijk besluit met de technische eisen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van koninklijk besluit dat de overheidsinstantie aanwijst die belast is met de rechten en plichten van treinreizigers. Volgens de Europese verordening over rechten en plichten van treinreizigers moeten de lidstaten een instantie aanduiden, die de verordening handhaaft. Het ontwerp van koninklijk besluit belast de directeur-generaal van het Directoraat-generaal Vervoer te Land met de handhaving van deze Europese verordening.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering machtigt de Vlaamse Minister, bevoegd voor financiën en begroting, om de Vlaamse instrumenterende ambtenaren aan te stellen binnen de dienst 'Vastgoedakten' van het departement Financiën en Begroting. De dienst werd opgericht met als doel de federale Comités tot Aankoop van onroerende goederen te ontlasten en daardoor de wachttijden voor het realiseren van bepaalde doelstellingen binnen de entiteiten te doen afnemen. De 'instrumenterende ambtenaren' zullen akten voorbereiden, ondertekenen en authentificeren.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering wijzigt principieel enkele besluiten rond vorming en opleidingen voor zelfstandigen en kleine en middelgrote ondernemingen. De wijzigingen beogen enkele knelpunten te verhelpen op het vlak van regelgeving binnen de vorming van zelfstandigen en kmo's. Zo worden de diplomavoorwaarden en de vergoedingen voor lesgevers aangepast, wijzigen de toelatingsvoorwaarden tot de cursussen en de praktijkstage en verandert de erkenning en subsidiëring van de centra voor ondernemersopleidingen. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering beslist de termijn voor de definitieve vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur, regio Schelde-Dender: gebieden van het geactualiseerd Sigmaplan 'Polder van Vlassenbroek, Grote en Kleine Wal, Zwijn en Groot Schoor', voorlopig vastgesteld op 24 april 2009, te verlengen met 60 dagen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering beslist de termijn voor de definitieve vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur, regio Waasland: gebieden van het geactualiseerd Sigmaplan 'Durmevallei', voorlopig vastgesteld op 24 april 2009, te verlengen met 60 dagen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering beslist de termijn voor de definitieve vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur, regio Schelde-Dender: gebieden van het geactualiseerd Sigmaplan 'Cluster Kalkense Meersen', voorlopig vastgesteld op 24 april 2009, te verlengen met 60 dagen.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege In het kader van de Europese richtlijn over de evaluatie en de beheersing van omgevingslawaai hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de overeenkomsten met de steden Antwerpen, Gent en Brugge over de opmaak van de strategische geluidsbelastingkaart van de agglomeratie. De betrokken steden krijgen hiervoor een subsidie.

Op voorstel van minister Pascal Smet
In het kader van het Onderwijsdecreet XIX hecht de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het besluit tot bekrachtiging van een aangepast Accreditatie- en Toetsingskader van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Het betreft onder meer de oprichting van de Vlaamse Universiteiten en Hogescholen Raad, een wijziging van de indientermijnen voor de accreditatieaanvraag en een wijziging van het toepassingsgebied van de NVAO.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Volgens het decreet op het volwassenenonderwijs moet de personeelsregelgeving van het personeel van de Centra voor Volwassenenonderwijs aangepast worden aan de modulaire organisatie. De Vlaamse Regering keurt daarom, na onderhandelingen met de sociale partners, opnieuw principieel een besluit goed tot wijziging van het koninklijk besluit over de bezoldigingsregeling van het onderwijzend personeel en het besluit over de nuttige ervaring als bekwaamheidsbewijs voor personeelsleden van het onderwijs. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.