Belgische Federale Overheid


* Belgische Sociale Bescherming in kaart gebracht

Belgische Sociale Bescherming in kaart gebracht

Datum: 22 januari 2010

Twee nieuwe brochures van de FOD Sociale Zekerheid brengen de Belgische Sociale Bescherming in kaart. De cijfergegevens in deze brochures kunnen een basis vormen voor een gedegen en transparante discussie over de sociale zekerheid in België.

De brochures brengen de resultaten en de werking van de sociale bescherming aan de hand van een aantal indicatoren en financiële en statistische gegevens in kaart.

De brochure 'Indicatoren van sociale bescherming in België: België Europees gesitueerd' (PDF, 76 p. - 2,99 MB) weerspiegelt de betrokkenheid van de FOD Sociale Zekerheid bij de ontwikkeling van indicatoren op internationaal niveau, in het kader van de Europese Lissabon strategie, van Eurostat en van de OESO.

De thema's die aan bod komen zijn:

* overkoepelende aspecten van sociale bescherming
* vergrijzing en pensioenen

* de arbeidsmarkt

* gezondheid

* huishoudens en het gezin

* huisvesting

Voor elk van deze thema's zijn er drie types van indicatoren:
* bereikte resultaten

* ingezette middelen

* contextfactoren

De brochure 'De sociale zekerheid in een oogopslag: Kerncijfers 2008' (PDF, 32 p. - 807 kB) is de eerste brochure die in een compact formaat financiële en statistische gegevens van de volledige Belgische sociale zekerheid bundelt. Vanaf het najaar 2010 zal de brochure bovendien jaarlijks verfijnd en geactualiseerd worden.
U vindt in deze brochure naast fundamentele financiële informatie de meest interessante statistieken terug. Ze geven u niet enkel een inzicht in hoeveel mensen ondersteund worden door de sociale zekerheid, maar ook op welke manier dit gebeurt.

De Belgische sociale bescherming scoort op een aantal vlakken beter dan het Europees gemiddelde, maar er zijn ook een aantal duidelijk zwakke punten. Deze zwakke punten vormen een uitdaging als België zijn aansluiting bij de hoogstontwikkelde welvaartsstaten op langere termijn wil veilig stellen. De waardering van de sociale zekerheid onder de bevolking en de impact ervan op de bestaanszekerheid is hoog, maar de indicatoren van sociale bescherming lijken aan te geven dat ongelijke kansen op de arbeidsmarkt tussen hoog en lager opgeleiden en relatief lage sociale uitkeringen daarbij sleuteluitdagingen zijn.

Lees het officiële persbericht op de website van de FOD Sociale Zekerheid.