Openbaar Ministerie

Regiezitting in herzieningszaak Ina Post

22 januari 2010 - Ressortsparket Den Bosch

Vandaag heeft voor het gerechtshof van Den Bosch de regiezitting plaatsgevonden in de strafzaak tegen Ina Post, de bejaardenverzorgster die in 1987 door het Hof in Den Haag is veroordeeld voor doodslag en valsheid in geschrift. De Hoge Raad heeft in juni 2009 het herzieningverzoek in de strafzaak tegen Ina Post gegrond verklaard en de zaak verwezen naar het Hof in Den Bosch.

Op de zitting van vandaag is de patholoog gehoord, wiens bevindingen over het tijdstip van overlijden van het slachtoffer grondslag zijn geweest voor de herziening van deze zaak. Dit is gebeurd omdat de Hoge Raad als novum had vastgesteld dat er rekening mee diende te worden gehouden dat het slachtoffer op een eerder tijdstip is overleden dan destijds door het Hof in Den Haag in 1987 is aangenomen. De patholoog benadrukte op de zitting dat het tijdstip van overlijden slechts een indicatie is en dat er een grote onzekerheidsmarge bestaat.

Het OM hecht veel waarde aan een zuiver onderzoek door het Hof. Juist voor die zuiverheid heeft het OM aan het Hof de vraag voorgelegd of het rapport van de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS) deel uitmaakt van het strafdossier. Juridisch gezien is dat volgens het OM niet het geval.

Net als in elke strafzaak gaat het om de waarheidsvinding. Zowel voor de veroordeelde als voor de nabestaanden is de impact van de zaak groot. Daarom wil het OM zich niet beperken tot het novum dat door de Hoge Raad is vastgesteld. Het OM wil ook inzicht krijgen in de wijze waarop de bekennende verklaringen van mevrouw Post tot stand zijn gekomen. Mede daarom heeft het OM het Hof verzocht degenen die destijds betrokken waren bij het horen van mevrouw Post nu als getuige te horen.

Het OM heeft tijdens de zitting benadrukt dat het Hof niet is gebonden aan het aangevoerde novum en dat het Hof na een feitelijk onderzoek geheel zelfstandig een beslissing kan nemen op het aangevoerde novum.

In afwachting van de resultaten van het feitenonderzoek neemt het OM nog geen standpunt in omtrent de uitkomst van de herzieningszaak

Het Hof heeft de behandeling van de zaak aangehouden tot vrijdag 29 januari 2010 te 14.30 uur. Het Hof maakt dan de beslissingen kenbaar op de gedane verzoeken tot nader onderzoek.

Voorgeschiedenis

Het strafrechtelijk onderzoek naar de gewelddadige dood van de 89-jarige vrouw uit Leidschendam, is in augustus 1986 gestart. Dit onderzoek leidde tot een veroordeling van mevrouw Post door de rechtbank Den Haag op 9 december 1986 en door het gerechtshof Den Haag op 23 maart 1987. Bejaardenverzorgster mevrouw Post is veroordeeld voor doodslag op het slachtoffer, die een cliënte van haar was, en voor valsheid in geschrift. Mevrouw Post heeft de haar opgelegde straf inmiddels uitgezeten.

Herziening

Een herziening kan bij de Hoge Raad worden aangevraagd als zich nieuwe feiten en omstandigheden (novum) hebben voorgedaan die niet bekend waren ten tijde van de behandeling van de zaak. De Hoge Raad stelde in haar beslissing van 23 juni 2009 als novum vast dat er rekening mee dient te worden gehouden dat het slachtoffer op een eerder tijdstip is overleden dan destijds door het Hof in Den Haag in 1987 is aangenomen. De Hoge Raad verwees de zaak in haar herzieningsbeslissing naar het Hof in Den Bosch.

Bestanden


* Voordracht in de zaak-Ina Post regiezitting 22 januari 2010 (35.28 Kb) | pdf-icoon pdf-bestand

Zie het origineel