Gemeente Utrecht

Utrechts project 'Klusondernemer' krijgt landelijk navolging

Betaald werken en de kans krijgen om opgeleid te worden tot zelfstandig klusondernemer?
Na een pilot in Zuidoost Brabant was Utrecht in 2008 de eerste gemeente waar dit kon via het werkleerproject 'Zelfstandig Klusondernemer'. Binnenkort start het project ook in andere plaatsen in Nederland. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid brengt op maandag 25 januari 2010 een werkbezoek aan het Utrechtse re-integratieproject.

Voor het tweejarig leerwerkproject 'Zelfstandig Klusondernemer' selecteerde de gemeente Utrecht in 2008 langdurig werklozen. Zij kregen de kans om direct uit de bijstand te raken, voor minimumloon te werken en een opleiding te volgen. Op 1 juni 2008 startten 15 mannen met een nieuwe tweejarige MBO-opleiding die hen opleidt tot zelfstandig klusondernemer of servicemedewerker gebouwen. Naast de opleiding is er veel aandacht voor het schrijven van een ondernemersplan, goed werknemerschap, communicatie- en sollicitatietraining en uiterlijke presentatie. Na bijna 2 jaar zijn nog twaalf deelnemers actief aan de slag in het leerwerkproject. Het project nadert nu zijn einde en krijgt binnenkort in diverse plaatsen in Nederland navolging.

De gemeente Utrecht is opdrachtgever van het project. De Stichting Cocon, de firma Chainworks, het ROC Eindhoven en het ROC Midden Nederland voeren het project uit. Voor leerwerkplekken, begeleiding en advies worden zij hierbij ondersteund door woningbouwcorporatie Bo-Ex, de Rabobank en de stichtingen Verantwoord en de Wissel. Het project is mogelijk gemaakt door de financiële bijdragen van de gemeente Utrecht, de provincie Utrecht, de EUREKO Achmea Foundation en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Werkbezoek staatssecretaris Klijnsma
Op maandagmiddag 25 januari 2010 bezoekt staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken het Utrechtse project op een van de werklocaties van de deelnemers: de loods van moestuin Abrona.
Zij wordt ontvangen door de Utrechtse wethouder Sociale Zaken, Marka Spit.