Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam 1 januari 2010

Oudste woonwinkel van Nederland bestaat anderhalve eeuw

Metz Woninginrichting: 150 jaar onvergetelijke historie!


· Metz Woninginrichting is opgericht in 1860 en is sinds 1988 Hofleverancier


· In dit jubileumjaar verschijnt een boek over de bijzondere geschiedenis van dit familiebedrijf


· Op 22 januari wordt het eerste exemplaar uitgereikt aan Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam

2010 is een jubileumjaar voor Metz Woninginrichting. Dit Rotterdamse bedrijf bestaat dit jaar maar liefst anderhalve eeuw! Hiermee is Metz Woninginrichting de oudste gespecialiseerde woonwinkel van Nederland. In 1860 begon het allemaal met een eenmansbedrijfje in huishoudelijke artikelen. In de loop van 150 jaar is Metz uitgegroeid tot een hoogstaand bedrijf in complete woninginrichting.

Extra bijzonder is het feit dat Metz in 150 jaar altijd onder de hoede is geweest van één en de zelfde familie. Mede hierdoor was het mogelijk om in 1988 'bij Koninklijke beschikking Hofleverancier' te worden. Om in aanmerking te komen voor dit predicaat moet een bedrijf minimaal honderd jaar bestaan en een vooraanstaande plaats innemen in de regio en in de branche.

De geschiedenis van Metz Woninginrichting in boekvorm

Ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan is de bijzondere geschiedenis van Metz Woninginrichting op papier gezet door de inmiddels 86 jarige, vierde generatie Jan Johannes Metz. Het resultaat is een prachtig boek waarin de hele historie van dit familiebedrijf wordt beschreven aan de hand van oude foto's en herinneringen. Omdat Metz al sinds jaar en dag een begrip is in Rotterdam wordt het eerste exemplaar van het boek uitgereikt aan burgemeester Aboutaleb.

Dit zal op 22 januari 2010 om 17.00 uur plaatsvinden in boekhandel Selexyz Donner op de Lijnbaan in Rotterdam. Weer een hoogtepunt in 150 jaar onvergetelijke historie!

Hoe het begon...

In april 1860 begon Gerrit Metz zijn winkel aan de Goudse Wagenstraat 53. Zijn assortiment bestond uit borstels, dweilen, matten en karpetten in alle soorten en maten.

De geschiedenis...

Op 57-jarige leeftijd overleed Gerrit Metz aan TBC, waarna zijn vrouw de zaak voortzette samen met haar zoon Jan Johannes Metz geboren in 1860. De officiële naam van Metz Woninginrichting, zoals geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, is dan ook v.h. Wed. G. Metz en Zonen.

Jan Johannes maakte van Metz een gespecialiseerd bedrijf in woninginrichting. Met een snel groeiend assortiment was er behoefte aan meer ruimte. In 1926 is een groot nieuwbouwpand gerealiseerd aan de Goudse Wagenstraat 51. Dit pand had drie etages en een lift, voor die tijd een uitzonderlijke luxe.

In de loop der jaren is de firma Metz uitgebreid met de nodige filialen:

In 1912 werd een filiaal geopend aan de Oppert, waar de zoon van Jan Johannes directeur was. In 1921 volgde het filiaal aan de Nieuwe Binnenweg en in 1926 de luxe nieuwbouw aan de Goudse Wagenstraat. Later zijn er ook filialen geopend aan de Kruiskade en de Westersingel. Ook een perzenzaak aan de Mauritsweg behoorde tot het Metz-imperium. In de oorlogsjaren gingen helaas veel winkels en magazijnen verloren. Later zijn ook de overgebleven filialen aan de Westersingel en de Mauritsweg gesloten.

Het heden...

De winkel aan de Nieuwe Binnenweg bestaat echter tot op de dag van vandaag. Opa Jan Johannes (kleinzoon van de eerder genoemde Jan Johannes en schrijver van het boek) werd in 1961directeur aan de Nieuwe Binnenweg. Sinds 1984 is zijn zoon Jan Johannes directeur. En vanaf 2000 is ook zijn kleinzoon Jan-Peter bij Metz werkzaam als de 6e generatie van het familiebedrijf.

De toekomst...

Inmiddels is Metz Woninginrichting met een showroomoppervlakte van 3000m2 uitgeroeid tot de grootste designwinkel van Rotterdam en omstreken. Met een team van enthousiaste mensen zal Metz zich ook in de toekomst blijven onderscheiden door op hoog niveau klanten te bedienen. Ons doel is om nog verder te ontwikkelen als totaalinrichter, zodat onze klanten op alle vlakken van woninginrichting bij ons terecht kunnen. Hierbij kunnen we bogen op ervaring uit 150 jaar onvergetelijke historie!