Ingezonden persbericht


Persbericht

22 januari 2010

Woord en Daad en ZOA-Vluchtelingenzorg passeren de 1 miljoen euro

Gorinchem - De gezamenlijke noodhulpactie voor Haïti van Woord en Daad en ZOA-Vluchtelingenzorg heeft brede steun onder de achterban. Vandaag passeerde de opbrengst van de gezamenlijke actie met een bedrag van E 1.144.925 ruimschoots de 1 miljoen euro.

Van alle kanten melden zich kerken, scholen, verenigingen, comités, kinderen en jongeren. Ook worden veel lokale initiatieven opgestart om de gezamenlijke noodhulpactie te steunen. De komende weken zullen in het teken van Haïti staan.

Woord en Daad-medewerker Leen Stok trekt dagelijks met de partnerorganisaties Parole et Action en AMG Haïti op. Samen met de directeuren Eris Labady en Point du Jour zoeken zij naar mogelijkheden om de hulp verder uit te bouwen en structuur te geven. Daarbij zoeken Woord en Daad en ZOA doelbewust aansluiting bij de coördinatie en de samenwerking met andere hulporganisaties. Dat blijkt door de haperende telefoonverbindingen nog steeds een lastig punt.

Leen Stok: "Parole et Action werkt momenteel met teams in en rond de stad Port-au-Prince om hulp te verlenen, medische hulp te bieden, of mensen naar een kliniek of hospitaal brengen. Mensen doen wat ze kunnen, maar de coördinatie is nog steeds niet optimaal. Momenteel leven er al wel gedachten over een 'food for work'-programma. Het idee is dat de mensen die daartoe in staat zijn, in ruil voor eten kunnen meehelpen aan de hulpactiviteiten. Op deze manier willen we de Haïtianen betrekken in de hulpverlening en verveling en geweld tegengaan. Verder wordt serieus gekeken in hoeverre op heel korte termijn opvangmogelijkheden op het platteland van Haïti gerealiseerd kunnen worden."

www.samenvoorhaïti.nl

***EINDE PERSBERICHT***