Ingezonden persbericht


Persbericht

Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland

Wiersema: 'belangstelling voor biologisch zit in de lift'

Derde biologische vakbeurs

Biovak trekt 13.000 bezoekers

De in Zwolle gehouden BioVak 2010, de vakbeurs voor biologische land- en tuinbouw, heeft de afgelopen twee dagen ruim 13.000 bezoekers getrokken, ruim twee keer zoveel dan vorig jaar. Ook het aantal standhouders in de IJsselhallen verdubbelde naar driehonderd. ''De belangstelling voor de biologische land- en tuinbouw zit in de lift en dat was op deze derde Biovak goed te merken", zegt Martin Wiersema, voorzitter van de vakgroep Biologische landbouw LTO/Biologica.

Wiersema constateert dat de belangstelling voor biologische landbouw ook binnen de agrarische sector toeneemt. Hij leidt dat af van gesprekken met bezoekers en de grote aandacht voor het vakgroepdebat 'Verbinding', dat aan de opening van de beurs voorafging. ,,Maar liefst 325 LTO-leden hebben daaraan deelgenomen. Onze leden zijn heel gericht bezig en erg leergierig, want ook de workshops zaten propvol. Dat is een bemoedigend signaal", aldus Wiersema, die zeer tevreden terugkijkt op de beurs.

De Biovak, die wordt georganiseerd in samenwerking met organisatiebureau ICEM, heeft een professioneler opzet en uitstraling gekregen. De organisatoren staan met de beurs nu waar ze willen zijn. Wiersema: ,,Op deze manier zijn we ook beter in staat om inhoud te geven aan ons thema. We richten ons niet alleen op versterking van het ondernemerschap. We willen ook verbindingen leggen met ketenpartijen en consumenten, maar ook tussen ondernemers en overheden. Die verbinding geldt ook richting gangbare telers, want je kunt altijd van elkaar leren."

Bij de opening van de beurs toonden bezoekers zich enthousiast over de inleiding van Edith Lammerts van Bueren, de enige hoogleraar biologische veredeling ter wereld. Een van haar conclusies was, dat er voldoende mogelijkheden zijn om te komen tot nieuwe, sterke plantaardige rassen en dat daarvoor geen gen-technologie nodig is.

Fractievoorzitter Femke Halsema van Groen Links, fervent voorstander van biologische landbouw, stelde dat biologische producten in principe voor iedereen bereikbaar en verkrijgbaar zouden moeten zijn. Een tijdelijke verlaging van de winkelprijzen kan daar volgens haar wellicht aan bijdragen. Wiersema: ,,Het is uiteindelijk de markt die de prijs bepaalt. Wij gaan er vanuit dat ons product voldoende waarde heeft en de consument bereid is daarvoor te betalen."

Datum : 22 januari 2010