Baby's gezocht voor onderzoek naar groente- en fruitvoorkeur


WAGENINGEN, 20100122 -- Tussen februari en mei 2010 start Wageningen University met een onderzoek naar de groente- en fruitvoorkeur van baby's. Coraline Barends van de afdeling Humane Voeding is voor haar promotieonderzoek op zoek naar ouders met hun baby. Deelnemers krijgen een vergoeding en een filmpje op dvd van hun baby die zijn eerste hapjes krijgt.

De VaVo-studie (Vast Voedsel-studie) is een groot en langlopend onderzoek. De invloed van het eerste fruit- en groentehapje op de ontwikkeling van smaakvoorkeuren bij baby's wordt hierin onderzocht. Voor deze studie worden ouders gezocht die in februari, maart, april of mei 2010 willen beginnen met het geven van bijvoeding aan hun baby en samen met hun baby willen meewerken aan het onderzoek. De voorkeur gaat uit naar ouders in de omgeving van Wageningen.

Wat houdt de VaVo-studie kort in?
* Tijdens de eerste drie weken dat de baby (meisje/jongen) aan vaste voeding begint geeft het onderzoeksteam groente- of fruithapjes aan ouders om elke dag hun baby mee te voeden.
* In het Restaurant van de Toekomst in Wageningen worden de baby's op vijf van de 21 dagen in een rustige kamer gevoed.
* Er wordt gemeten hoe lekker de baby het eten vindt door te wegen hoeveel het heeft gegeten en door de gezichtsuitdrukkingen te observeren.
* De ontwikkeling van de smaakvoorkeuren wordt vervolgens twee jaar gevolgd door middel van een driedaagse herhaalmeting die om het half jaar plaatsvindt.

Vergoeding
* Na afloop van de eerste 19 dagen van het onderzoek een vergoeding van 50 euro en een presentje voor de baby.
* Een filmpje op dvd van de baby die zijn eerste hapjes krijgt.
* De groente- en fruithapjes die de baby tijdens het onderzoek eet.
* Eventueel gemaakte reiskosten.
* Een belangrijke bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek.

Uitgebreide informatie
Een brochure met uitgebreide informatie is te downloaden op voedingsonderzoek.wur.nl/vavo

http://www.fbr.wur.nl





Ingezonden persbericht