Ingezonden persbericht

Persbericht

Den Haag, 20 januari 2010

MIJN Publieke Ruimte / "...to find emptiness in cityscapes"

23 januari ­ 14 maart 2010

Gemak Den Haag

De tentoonstelling MIJN Publieke Ruimte / "...to find emptiness in cityscapes" geeft ruimte aan kunstenaars die zich in hun werk de volle leegte van de publieke ruimte weten toe te eigenen of zodanig te scannen dat ze een nieuwe betekenis weten te geven aan wat vanzelfsprekend lijkt. Werk dat publiek en passanten kan inspireren om ook zelf anders - persoonlijker, kritischer en creatiever - met het publieke, maar toch uiterst persoonlijke buitendomein om te gaan.

De publieke ruimte is van iedereen en in die zin meteen ook een complex samenstel van individuele ervaringen met en persoonlijke belevingen van die openbare ruimte; vaak wordt daarentegen die gedeelde stedelijke bewegingsruimte als dermate onpersoonlijk en vanzelfsprekend ervaren dat deze met uiterst pragmatische onverschilligheid tegemoet wordt getreden. Alsof de buitenwereld letterlijk buiten jezelf staat. En dat is meestal geen stimulans om op een interactieve creatieve manier met dat persoonlijke bezit en belang in jouw publieke domein om te gaan.
De eerste tentoonstelling van 2010 in Gemak maakt ruimte voor kunstenaars die hun inspiratie vinden in wat zich aandient in de openbare ruimte, in hun directe omgeving en ver daarbuiten. Wat leeg lijkt, te vol, te chaotisch, te vanzelfsprekend, onleesbaar of onzichtbaar; daar vragen zij aandacht voor. Het publieke domein vooral toeëigenend als een persoonlijk domein. Inspiratie vindend voor werk dat nieuwe betekenis geeft aan schijnbaar overvolle / lege verstedelijking die je in het stadsleven van alledag soms ziende blind en horende doof maakt.
De uitgenodigde kunstenaars observeren de openbare ruimte, registreren, accentueren, vergroten wat ze hier aantreffen uit, zoomen in, reflecteren op wat hen opvalt, verzamelen data van hun stedelijke en virtuele verkenningen, nemen geluid op, nemen de stad de maat, maken (aan)tekeningen; ze gebruiken kortom de openbare ruimte als een logische extensie van de persoonlijke belevingswereld. De tentoonstelling MIJN Publieke Ruimte / "...to find emptiness in cityscapes" nodigt het publiek uit deze persoonlijke aanpak in overweging te nemen en ook zelf eens uit te proberen.

Kunstenaars: Willem Besselink, Justin Bennett, Roderik Henderson, Bart Lodewijks, Peter Luining, Monica Nouwens, Els Opsomer, Marike Schuurman.

OPENING
De opening op zaterdag 23 januari 2010 om 16.00uur zal worden verricht door de curator van de tentoonstelling, Marie Jeanne de Rooij, directeur van de Vrije Academie en co-directeur van Gemak.

Deze tentoonstelling is gerelateerd aan openbare ruimte thematiek van Design Den Haag. Stichting Design Den Haag onderzoekt relatie design en Overheid.
Voor meer informatie: www.designdenhaag.eu

()