Rijksvoorlichtingsdienst

Opening Militair Muziek jaar

De Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' en de Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en jagers' openen op 23 januari in Assen samen met het Roemeens zigeunerensemble Nicola Pirvu en Piamoduo Blaak het militaire muzikale jaar met een gecombineerd jaarconcert. De professionele muziekkorpsen van de landmacht laten met dit concert aan samenwerkingspartners en geïnteresseerden zien wat de landmacht muzikaal in haar ´mars´ heeft.

Het concert is in Assen vanwege de historische binding tussen de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' en de stad. De kapel is normaal gelegerd op de gelijknamige Johan Willem Friso Kazerne in Assen.

De muziekkorpsen van de landmacht (naast de twee genoemde orkesten zijn dit het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht 'Bereden Wapens' en de Drumfanfare Korps Nationale Reserve), verzorgen de muzikale ondersteuning van ceremoniële en protocollaire activiteiten binnen Defensie. Het meest bekend zijn optredens bij commando-overdrachten, beëdigingen, herdenkingen, staatsbezoeken en Prinsjesdag. Daarnaast verzorgen de korpsen regelmatig publieke concerten en optredens in het binnen- en buitenland. Afgelopen jaar verzorgden zij onder andere het nationale bevrijdingsconcert op 5 mei in Amsterdam.

Het repertoire bevat naast militaire marsmuziek, originele blaasmuziek voor harmonieën en fanfares ook lichte muziek. Naast optredens in de standaard orkestbezetting treden de muzikanten ook op in andere formaties (big band en ensembles van wisselende samenstelling) en samen met andere muziekstromingen.