Stichting Natuur en Milieu

Oproep aan alle ANWB leden: Steun de kilometerprijs!

21 januari 2010 - Zaterdag 23 januari start de ledenpeiling van de ANWB over de kilometerprijs. Stichting Natuur en Milieu, Koninklijk Nederlands Vervoer, RAI Vereniging, Fietsersbond roepen de leden van de ANWB op om zich vóór de kilometerprijs uit te spreken. Want de kilometerprijs zorgt voor minder autokilometers en meer openbaar vervoer. Dat is beter voor de bereikbaarheid in Nederland, de gezondheid van mensen en het klimaat. Bovendien gaan de meeste autorijders er financieel op vooruit.

Steun ANWB van belang
De ANWB heeft een belangrijke stem in het draagvlak voor de kilometerprijs. Al decennia lang wordt er gepraat over allerlei manieren om op een andere en eerlijke manier voor mobiliteit te gaan betalen. Maar nog nooit was de invoering van een dergelijk systeem zo dichtbij als nu. De organisaties vinden het daarom cruciaal dat alle leden van de ANWB hun mening kenbaar maken en niet alleen de tegenstemmers.

Voordelen kilometerprijs
De verkeerssituatie in Nederland wordt steeds complexer. De wegen worden voller en de files nemen toe. Dit heeft grote gevolgen voor ons milieu en onze economie.

De kilometerprijs leidt tot slimmer gebruik van de weg doordat mensen gaan nadenken over hun gedrag. Veel reizigers zullen in de toekomst sneller het OV of de fiets pakken, waarmee de doorstroming wordt bevorderd en het aantal files vermindert. De kilometerprijs is de belangrijkste nationale maatregel voor minder CO2 uitstoot door autos en heeft grote positieve effecten op de luchtkwaliteit en de geluidsoverlast. Bovendien is betalen voor gebruik eerlijker dan betalen voor het bezit van een auto. Het merendeel van de ANWB-leden gaat er met de kilometerprijs op vooruit, zowel in de portemonnee als in bereikbaarheid en gezondheid. De automobilist heeft straks zelf veel meer invloed op wat hij moet betalen.

Stem voor
Bovengenoemde organisaties willen dat de ledenpeiling van de ANWB niet alleen de tegenstemmers mobiliseert, maar ook alle ANWB-leden die de invoering van de kilometerprijs ondersteunen. Dus ook de ANWB-leden uit onze eigen achterban. Eerder hebben de leden van de ANWB in meerderheid aangegeven het eerlijker te vinden dat straks betaald wordt voor het gebruik van een auto in plaats van het bezit van een auto.

Natuurlijk is de kilometerprijs in de huidige vorm nog niet klaar en moeten er nog verbeteringen worden aangebracht. Daar hebben wij het volste vertrouwen in.

Mobilisten die gaan voor minder files, een beter milieu én een eerlijk systeem van betalen voor mobiliteit stemmen voor de kilometerprijs.

Publicatiedatum: 21-01-2010