KRO

KRO's Rode Kamer: Frits en Liselotte kiezen eindelijk voor zichzelf

Uitzenddatum: 23/01/2010

Liselotte heeft op 7-jarige leeftijd een contract met haar ouders afgesloten, waarin ze beloofde nooit te zeuren en altijd lief te zijn. Alles moest perfect zijn, niets minder. Deze druk heeft Liselotte nooit losgelaten, waardoor ze al al haar hele leven niet oprecht ergens van kan genieten. Dat wil ze niet meer, dat kan ze niet meer. In de Rode Kamer verbreekt Liselotte het oude, verstikkende contract en gaat een nieuw contract met zichzelf aan.

Frits wil graag aardig worden gevonden en kan daarom geen nee zeggen. Hij wringt zich in allerlei bochten om niemand teleur te stellen, maar bereikt het tegenover gestelde: zijn leugens en smoesjes hebben hem collega´s, vriendschappen en zelfs zijn huwelijk gekost. Ook de relatie met zijn zoon is hierdoor slecht. Frits wil eerlijk kunnen zijn - nee kunnen zeggen, zodat hij niet meer van zijn omgeving vervreemt. Hij hoopt in de Rode Kamer een eerste stap te kunnen zetten om dit te bereiken.

Rode Kamer Experience
Ook kijkers en bezoekers van de website kunnen de Rode Kamer ervaren op www.kro.nl/rodekamer. In de virtuele Rode Kamer gaat de bezoeker in zes stappen de confrontatie aan met zichzelf. Onderdelen als Voelen wat je voelt, Je eigen rugzak, Handelen naar je waarden stellen hem of haar in de gelegenheid zelf een probleem te onderzoeken, te erkennen en vastgeroeste gedachten los te laten. Dit gebeurt aan de hand van vragen, videofilms en opdrachten die de bezoeker zelf uitvoert. De online experience maakt tevens gebruik van de ACT-methode en is daarmee een virtuele variant op de echte Rode Kamer. Het is dus net zo min een wondermiddel of therapie, wel een eerste stap in de richting van het zoeken van een oplossing voor een probleem.

KRO's Rode Kamer, zaterdag 23 januari om 20.15 uur op Nederland 2