Ingezonden persbericht


Persbericht

Vijf etsers in kleur

etsen van de Wageningse Etsgroep

23 januari - 21 maart 2010

Eind januari, februari en maart is in het Historisch Museum Ede werk te zien van de Wageningse Etsgroep. Deze groep bestaat uit vijf zeer enthousiast etsende vrouwen die al vele jaren en met veel succes samenwerken en exposeren. Hun werk is vooral geïnspireerd door de natuur en het landleven. Alle vijf maken ze hun etsen op zink, en drukken deze dan in verschillende kleuren af, wat verrassende resultaten geeft, zoals theepotten, mussen, koeien kippen en landschappen. In de tentoonstelling is ook aandacht besteedt aan de gebruikte technieken. In maart worden er ook lezingen gegeven en enkele workshops.

De Wageningse Etsgroep, afgekort de WEG bestaat uit vijf vrouwen die elk hun eigen atelier hebben en in het winterseizoen een ochtend in de week bij elkaar komen om hun werk te bespreken en samen te werken. De bindende factor is de bijzondere liefde en passie voor het "etsen". Een moeilijke maar vooral boeiende techniek waarin na een meestal langdurig ambachtelijk proces met zuurbaden, harspoeder, afdeklagen en zeer vieze handen de ets groeit naar de eindfase: de afdruk (die altijd spiegelbeeldig is). Zij doen dit al erg lang en hebben in de loop der jaren hun eigen stijl en interpretatie op het etsen ontwikkeld. Het is een tijdrovende, boeiende werkwijze. Verwacht als bezoeker echter geen saaie gelijkgerichte kunst. Ondanks dezelfde techniek van de vijf kunstenaars is hun werk zeer verschillend van stijl en onderwerpen.

De WEG bestaat uit Hanke Cannegieter, Rinie van den Hoofdakker, Vera de Meester, Annie van der Vegt en Ans van der Zweep. HANKE weet als Wageningse op inventieve wijze architectonisch waardevolle gebouwen uit haar stad te verwerken o.a. in kannen en theepotten. RINIE die tot voor kort in de Betuwe woonde ontleent haar onderwerpen uit dat landelijk gebied. VERA probeert met haar vliegende vogels , galopperende paarden en open landschappen een gevoel van vrijheid op te roepen. ANNIE weet haar Ierse landschappen op haar eigen vereenvoudigde en boeiende wijze neer te zetten op de etsplaat. ANS maakt etsen van o.a. sfeervolle Rijn-gezichten , verschillende dieren en recentelijk allerlei vogels met heel warme kleuren.

Adres en openingstijden

Het Historisch Museum Ede is gevestigd aan het Museumplein 7, in het voormalig Stationsgebouw Ede-Centrum. Tel: 0318-619554. E-mail: info@historischmuseumede.nl

Website : www.historischmuseumede.nl , Openingstijden: maandag gesloten, dinsdag t/m zaterdag:13.30 tot 17.00 uur, zondag:13.30 tot 16.00 uur, Hemelvaartsdag en 2e Pinksterdag: 13.30 tot 16.00 uur, 1e Pinksterdag gesloten. Normale toegangsprijs: ¤ 2,50 voorr volwassenen en ¤ 1,50 voor kinderen, Leden van de Veereniging Oud Ede hebben gratis toegang. Rondleidingen op afspraak.