Ingezonden persbericht


Persbericht Tentoonstelling Willem Labeij

Op zaterdag 23 januari zal er in Muzee Scheveningen een nieuwe tentoon-stelling geopend worden: 'Schelpenstudies', stillevens van Willem Labeij.

De expositie 'Schelpenstudies' geeft een overzicht van het veelzijdige werk van kunstenaar en natuurliefhebber Willem Labeij.

De basis van dit werk vormen stillevens van vooral tropische schelpen. Zijn vroegere werken zijn uitgevoerd in waterverf. Ze zijn niet gedetailleerd, maar leggen de kenmerkende vorm, kleur en structuur van de schelpen feilloos vast. Die aquarellen benut hij weer als achter-grond voor foto's van diezelfde schelpen. Deze foto's maakt hij met een pinhole camera: hierbij is scherpstellen niet mogelijk, alles in beeld is even (on)scherp. Hierdoor versmelten schelpen en achtergrond tot een geheel.

Ook voor zijn nieuwere werk vormen stillevens de basis. Schelpen, omringd door vlinders, bloemen, koraal, fraai uitgestald, vaak tegen een geschilderde achtergrond, en vervolgens gefotografeerd. Het resultaat is een harmonisch geheel waarbij de bijzondere vormen en kleuren van de schelpen uitzonderlijk fraai worden weergegeven. Hier geen pinhole foto's maar haarscherpe, fraai belichte opnames. Dit nieuwere werk roept herinneringen op aan de intieme schelpenstillevens van de 17de-eeuwse Nederlandse kunstschilder Adriaen Coorte.

In de tentoonstelling wordt reeds eerder geëxposeerd werk aangevuld met nieuw materiaal. Maar liefst 26 nieuwe foto's zullen te zien zijn, waarvan 8 op groot formaat. Ze zullen worden geflankeerd door schelpen uit de omvangrijke collectie van Muzee.

De opening wordt verricht op zaterdag 23 januari om 16.30 uur door schrijfster Rascha Peper, onder andere bekend van de roman Rico's vleugels. De auteur zal enkele toepasselijke citaten voorlezen uit deze roman, waarin een echtpaar dat uitsluitend leeft voor zijn schelpencollectie centraal staat. Zelf is Rascha Peper ook een enthousiast verzamelaar van schelpen.

De tentoonstelling is vanaf 24 januari t/m 6 juni 2010 te zien in de expositieruimte op de eerste etage van Muzee Scheveningen, Neptunusstraat 90-92 te Scheveningen.

Willem Labeij (Rotterdam, 1943) woont in het Friese Dokkum. Na een grafische opleiding doorliep hij de Kunstacademie te Maastricht en vestigde zich vervolgens als vrij kunstenaar. Zijn hele leven staat in het teken van de natuur - hij kweekte orchideeën, verzamelde landslakken en werd een specialist in lever- en korstmossen. Tijdens zijn vele zeereizen verzamelde hij tropische schelpen, die hij later zo fraai zou weergeven in zijn werk. Zie voor een overzicht van het werk van Willem Labeij: http://www.manandmollusc.net/willem

Rascha Peper (pseudoniem van Jenneke Strijland) werd op 1 januari 1949 in Driebergen geboren. Ze studeerde Nederlands, met als hoofdvak Middelnederlandse literatuur, en werkte enige tijd als lerares. In 1983 verhuisde ze naar Wenen vanwege het werk van haar partner die in dienst was van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar begon ze, omdat ze zich nogal 'op zichzelf teruggeworpen' voelde, ernst te maken met het schrijven. In die tijd ontstond de eerste versie van Oesters. Na publicatie van haar eerste verhalen in Hollands Maandblad en Tirade zette ze zich aan het herschrijven van deze roman omdat ze 'in alle valkuilen van een beginnend schrijver was getuind'. Rascha Peper schreef daarna vele romans, waaronder Rico's vleugels , Russisch blauw (Multatuliprijs 1999) en Wie scheep gaat. Meest recent verscheen van haar hand de verhalenbundel Zwartwaterkoorts.

Noot voor redacties

-----------------------
Uitnodiging voor de pers
Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte welkom bij de opening van de expositie op zaterdag 23 januari om 16.30 uur in Muzee Scheveningen, Neptunusstraat 92.

Noot voor de redactie,