Ingezonden persbericht


Voor de tweede keer kiezen financiële analisten Jouko Karvinen van Stora Enso als RISI's Europese CEO van het Jaar

BRUSSEL, January 23/PRNewswire/ --

CEO Jouko Karvinen van Stora Enso is gekozen als RISI's Europese CEO van het Jaar voor 2010 voor de papier- en pulpindustrie. De onderscheiding wordt gepresenteerd tijdens RISI's 12e Europese Pulp and Paper Outlook Conference in Amsterdam, die plaatsvindt van 9-11 maart 2010.

(Logo: http://www.newscom.com/cgi-bin/prnh/20080521/NEW122LOGO )

De Europese CEO van het Jaar wordt jaarlijks gekozen door Europese analisten en managers van portefeuilles van de bosproductindustrie, d.m.v. een enquête die wordt uitgestuurd door RISI. De nominatiecriteria zijn o.a. leiderschap, visie en strategische vaardigheden. Karvinen won de onderscheiding ook al in 2008, slechts een jaar nadat hij als CEO begon bij Stora Enso en dit jaar werd hij weer met overgrote meerderheid gekozen als de winnaar.

Analisten zijn al vanaf zijn eerste dagen als CEO onder de indruk van Karvinens leiderschap. Eén analist verklaarde dat Karvinen "Sterk leiderschap heeft getoond door herstructurering sinds het begin van zijn aanstelling en tijdens 2009. Hij heeft ook aangetoond dat hij een goed begrip heeft van zowel de behoeften van de industrie als van beleggers." Een andere analist noemde dat Karvinen "zich blijft inzetten voor moeilijke herstructureringsmaatregelen, terwijl hij ook ruimte creëert voor toekomstige groei van het bedrijf, zoals de aankoop van ENCE in Uruguay."

Karvinen zei: "Ik voel me blij, nederig en bevoorrecht dat werkelijke deskundigen uit het bosbedrijf mij een tweede keer hebben gekozen voor deze onderscheiding. Dit is een teamsport - en daarom hoop ik dat al mijn collega's bij Stora Enso deze erkenning voor een groot gedeelte zien als erkenning voor henzelf. Een boot gaat niet snel als er alleen maar een schipper is."

Karvinen kwam in januari 2007 bij Stora Enso. Eerder was hij CEO van Philips Medical Systems Division en lid van het management van Royal Philips Electronics. Hij is geboren in 1957 en heeft een Master of Science van de Technische Universiteit van Tampere in Finland, in de elektronica en bedrijfseconomie.

In 2007 werd de eerste Europese CEO van het Jaar onderscheiding van RISI uitgereikt en de eerste winnaar was Jussi Pesonen van UPM. Karvinen won de onderscheiding in 2008 en Christian Rynning-Tonnesen van Norske Skog won in 2009. RISI organiseert ook de onderscheidingen voor Regionale CEO van het Jaar in Latijns Amerika, Azië en Noord-Amerika. De winnaars van 2009 zijn onder meer Antonio Maciel Neto van Suzano; Chen Hongguo van Shandong Chenming; en Doyle R. Simons van Temple-Inland Inc. De eerste onderscheiding voor Internationale CEO van het Jaar werd vorig jaar uitgereikt aan Jim Rubright van Rock Tenn tijdens de eerste PPI Awards.

Meer informatie over de RISI European Pulp & Paper Outlook Conference is te vinden op www.risi.com/euroconf

Over Stora Enso

Stora Enso is een internationaal bedrijf voor papier, verpakkingen en bosproducten en produceert kranten- en boekpapier, tijdschriftenpapier, tissuepapier, karton, industriële verpakkingen en houtproducten.

Het bedrijf heeft 29.000 medewerkers en 85 productiefaciliteiten in meer dan 35 landen en wordt op de beurs verhandeld in Helsinki en Stockholm.

Stora Enso's jaarlijkse productie is 12,7 miljoen ton papier en karton,
1,5 biljoen vierkante meter golfkartonverpakking en 6,9 miljoen kubieke meter gezaagde houtproducten, waaronder 3,2 miljoen kubieke meter toegevoegde waarde producten. Onze omzet was EUR 11,0 miljard, met een bedrijfsresultaat van EUR 388,4 miljoen.

Meer informatie is te vinden op www.storaenso.com.

Over RISI

RISI is leidinggevend op het gebied van informatieverstrekking betreffende de internationale bosproductenindustrie. Het bedrijf werkt met klanten in de papier- en pulpindustrie, houtproducten en hout-, vloeipapier-, bind-, drukkerij- en uitgeverij-industrieën om hen te helpen met het maken van betere beslissingen.

Naast het hoofdkantoor in Boston (Bedford), Massachusetts, heeft RISI kantoren in Brussel, België; Atlanta, Georgia; San Francisco, Californië; Portland, Oregon; Sao Paulo, Brazilië; Shanghai, China; Singapore; Helsinki, Finland; en Charlottesville, Virginia. Meer informatie is te vinden op www.risi.com.