Ingezonden persbericht




PERSBERICHT

Egmond aan Zee, 14 januari 2010

Wandelkoorts 7e

PWN Egmond Wandel Marathon 2010 neemt toe

Zaterdag 23 en zondag 24 januari is Egmond aan Zee een weekend lang het middelpunt van wandelend Nederland. Zo'n 16.000 wandelaars en nordic walkers uit Nederland, Duitsland en België schreven zich in voor de 7e editie van deze tweedaagse PWN Egmond Wandel Marathon. Het Noordzeestrand en het Noordhollands Duinreservaat staan centraal dit weekend. Na-inschrijving is in z'n geheel niet mogelijk!

Statistieken

Er schreven zich 14.444 wandelaars in die kozen voor een dag of een weekend wandelen. Daarbij komen nog eens 1.535 nordic walkers die de routes tegengesteld aan die van de wandelaars lopen, zowel de 10 als de 21 kilometer. Voor beide groepen wandelaars geldt dat de langste afstand de populairste is. Er schreven zich beduidend meer vrouwen in dan mannen, het percentage ligt op 70% - 30%. Uit de leeftijdscategorie 50 - 54 jaar komen de meeste deelnemers, maar opvallend is dat zich ook wat jongeren inschreven. De gemiddelde leeftijd is 51 jaar.

Start en finish

De start vindt beide dagen plaats tussen 8.00 - 10.30 uur. Er kan gefinisht wordt tot 166.15 uur. Start en finish zijn gelokaliseerd bij Sportcentrum De Watertoren in Egmond aan Zee.

PWN Egmond Wandel Marathon steunt Reumafonds
Elk jaar staat de PWN Egmond Wandel Marathon in het teken van het Reumafonds. Alle deelnemers worden dan ook opgeroepen vrijwillig een extra bijdrage te doen voor dit goede doel. Daarnaast draagt organisator Le Champion een deel van de opbrengst uit de inschrijvingen af. Vorig jaar werd in totaal het mooie bedrag van ¤ 15.302,71 binnengehaald! Ook dit jaar hebben weer veel mensen een extra donatie gedaan middels het inschrijfformulier. Le Champion hoopt er in te slagen de steun voor het Reumafonds nog verder uit te kunnen breiden.

Schitterend parcours over strand en door duin
De PWN Egmond Wandel Marathon staat vooral bekend om zijn schitterende parcours. Tijdens deze editie zijn de routes, ten opzichte van andere jaren, omgekeerd. Op zaterdag wordt de Noordroute gewandeld en de Zuidroute door nordic walkers. Op zondag wandelen de deelnemers de Zuidroute en de nordic walkers de Noordroute. De Noordroute neemt de deelnemers mee via Egmond aan Zee over het strand richting Bergen aan Zee. Deelnemers aan de 21 km passeren daarbij De Kerf, een slufter die behoort tot een van de mooiste stukjes natuur in Nederland. Via de Schoorlse Duinen wordt badplaats Bergen aan Zee bereikt, waarna de deelnemers via het Noordhollands Duinreservaat weer naar Egmond aan Zee lopen. Deelnemers aan de 10 km maken een ronde over het strand en door de duinen. De Zuidroute neemt de deelnemers mee over het strand richting Castricum aan Zee. Via een fraaie route door het Noordhollands Duinreservaat vervolgen de deelnemers hun tocht terug richting de finish. De Zuidroute doet enkele delen aan van het traditionele parcours van de PWN Egmond Halve Marathon. Onderweg komen de deelnemers per dag op een vijftal plaatsen bij de 21 km en op een drietal plaatsen op de 10 km een stempel/verzorgingspost tegen. De posten zijn met dank aan het Reumafonds, PWN, Electrabel en de DekaMarkt ingericht met sanitaire voorzieningen, bankjes en medische voorzieningen. Tevens ontvangen de deelnemers bij de post een consumptie. Per post zijn uiterste doorkomsttijden vastgesteld, waarvoor de wandelaars een stempel bij de posten op kunnen halen.

Hoog getij

De deelnemers worden dit jaar geconfronteerd met hoog tij. Het water bereikt zaterdag om 8.46 uur zijn hoogste stand en op zondag om 9.46 uur. Dit bekent dat het strand bij normale wind smal is.

Gezellige Wandel Expo met live muziek
Runnersworld Alkmaar, Haarlem en Zaandam houden op zaterdag 23 en zondag 24 januari de 7e Wandel Expo in Sportcentrum De Watertoren in Egmond aan Zee. Van 8.00 - 17.00 uur kan iedereen daar tijdens de PWN Egmond Wandel Marathon kennis maken met een groot aantal leveranciers van wandel- en nordic walking attributen. Falke, New Balance, Newline en Exel vormen slechts een greep uit de lijst met deskundige exposanten. Ook nu al kun je in de winkels van Runnersworld Alkmaar, Haarlem en Zaandam terecht voor aantrekkelijke expo aanbiedingen op schoenen en nordic walking poles. De toegang tot de EXPO is gratis en de wandelaars worden bij de finish met live muziek binnengehaald.

Speciale presentaties in Hotel Zuiderduin
In het kader van de 7e PWN Egmond Wandel Marathon geeft boswachter Fred van den Bosch van PWN zaterdag 23 januari om 20.00 uur een presentatie in Hotel Zuiderduin. Het onderwerp is '365 vogels in het duin'. Er worden onder meer locaties getoond waar vogels aanwezig zijn, die langs de routes liggen. De lezing duurt ongeveer 45 minuten. Toegang is gratis en voor koffie en thee wordt gezorgd.

Bereikbaarheid, parkeren en afzetten
Deelnemers die per auto naar Egmond aan Zee komen kunnen hun auto in Egmond aan Zee Zuid parkeren of op de Noord en Zuid Boulevard. Parkeerregelaars leiden bezoekers naar de parkeerplaats, waarvandaan het slechts een kleine afstand wandelen is naar Sportcentrum De Watertoren. Deelnemers die per auto in Egmond aan Zee worden afgezet, kunnen gebruik maken van een speciale afzetroute. Na Egmond aan Zee te zijn binnengereden de Voorstraat aanhouden om vervolgens via de Pieter Schotmanstraat terug rijden. De afzetroute is aangegeven met borden. Mensen die een busticket hebben gekocht kunnen vanaf Alkmaar NS Station tussen 7.00 - 10.00 gebruik maken vaan de pendelbus naar Egmond aan Zee. De pendel zal op de terugweg rijden tussen 10.00 - 17.00 uur. Alleen bijj voldoende plaats in de pendelbus kunnen ook ter plaatse bustickets worden gekocht. Naast de buspendel rijden ook bussen van Connexxion volgens de normale dienstregeling (lijn 164 vanuit Castricum en Heiloo en 165 vanuit Alkmaar). Kijk voor informatie hierover op www.9292ov.nl.

Parkeerterrein Woudweg minder goed bereikbaar
Het hele weekend is het parkeerterrein van PWN aan de Woudweg in het Noordhollands Duinreservaat minder goed bereikbaar voor auto's en beperkt in capaciteit. Op dit parkeerterrein wordt namelijk een van de verzorgingsposten ingericht. Auto's kunnen wel worden geparkeerd op het parkeerterrein aan de Herenweg nabij de ingang van het duingebied.

Noot aan de redactie (