Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 15 januari 2010

Amsterdam opent De 102.000 Namen Lezen

Leerlingen uit heel Nederland lezen namen van kinderen

De eerste naam van De 102.000 Namen Lezen wordt op zaterdag 23 januari in Amsterdam uitgesproken door Jules Schelvis, overlevende van vernietigingskamp Sobibor. Jules Schelvis brengt daarmee Anny Aa in herinnering, één van de 102.000 Joodse en Sinti- en Roma slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit ons land zijn weggevoerd en vermoord.

Na Jules Schelvis zullen VWS-staatssecretaris Jet Bussemaker, samen met haar dochter Sascha, en Tweede Kamer-voorzitter Gerdi Verbeet het lezen voortzetten. Daarna zal al lezend plaatsgenomen worden in de bus waarin lezers vanaf NS-station Muiderpoort vertrekken naar voormalig kamp Westerbork.

Het programma in Amsterdam begint om 18.30 uur op het plein voor het Muiderpoortstation met acteur Bram van der Vlugt die een gedicht voordraagt. Ongeveer gelijktijdig vertrekken vanuit Rotterdam, Alkmaar, Maastricht en Middelburg vier bussen met vrijwilligers die continue namen lezen richting het voormalig kamp Westerbork in Hooghalen. Het lezen wordt daar om 00.00 uur overgenomen door Lida Prins-van de Kar. De eerste naam die zij zal lezen is die van Louis Espinosa. Lida Prins-van de Kar kwam als Joods kind in kamp Westerbork, werd vrijgelaten, en overleefde de oorlog door onder te duiken. Bijna zevenhonderd kampoverlevenden, familieleden, nabestaanden en vrijwilligers zullen tot en met Holocaust Memorial Day, 27 januari, verder lezen. Ook een aantal bekende Nederlanders zal een bijdrage leveren aan De 102.000 Namen Lezen, waaronder Marga van Praag, Jeroen Krabbé, Dieuwertje Blok, Frits Barend, Jacques d'Ancona, Loretta Schrijver, Hanneke Kappen en Rocky Tuhuteru. Twee lezers doen telefonisch mee, één vanuit Israël en één vanuit Amerika.

Heinrich Zysmanowicz is de laatste naam die uitgesproken wordt. Dat gebeurt woensdag 27 januari om 13.50 uur door kampoverlevende Fia Polak. Zij kwam via doorvoerkamp Westerbork in Auschwitz terecht en werd daar bevrijd.

Speciaal aspect tijdens De 102.000 Namen Lezen vormt een nieuw tijdelijk monument dat door leerlingen van 12 basisscholen uit heel Nederland wordt samengesteld. Zij verbeelden in een metersgrote kaart van Nederland per provincie de geschiedenis van een kind uit hun eigen omgeving dat slachtoffer werd van het nazi-regime. De opbouw van dit monument op het voormalig kampterrein vindt gedurende drie dagen plaats en wordt afgerond op woensdag 27 januari tussen 12.00 en 13.00 uur. De leerlingen leggen, nadat ze ook zelf gelezen hebben, samen met kampoverlevende Eva Weyl en NPS-presentatrice Lisa Wade (13 in de Oorlog) de laatste provincies op hun plek.




Ingezonden persbericht