Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 19 januari 2010

AVRO KUNSTUUR 23 JANUARI: UFO EN VIDEOKUNST

AVRO KunstUur is hét programma over beeldende kunst. Maar ook over bijvoorbeeld architectuur. Met in KunstUur boegbeelden als Museumgasten, Van de Straat, Art XS of Hollands Design. In het KunstUur van zaterdag 23 januari de volgende programma's:

Van de Straat:
De neergestorte UFO van kunstenaar Marc Ruygrok. Hij balanceert op de rand van gebouw 'De Inktpot' in Utrecht. De Inktpot is het grootste bakstenen gebouw van Nederland. Ook bezoeken we het Rozenplein in Aalsmeer, ontworpen door kunstenaar Iris le Rütte. Een romantisch plein waar rozen en rozenblaadjes de geschiedenis van Aalsmeer verbeelden. 'Kunst kijken' doen we deze week bij 'Can't see the woods for trees' van Richard Deacon en bij 'Juweel van Moerenburg' van Marieke Hurkens.

Zomaar Kunst:
Wyneke Doeselaar het schilderij 'Studie van een vloer' van kunstenaar Theo Jordans. Op het schilderij staat de vloer van een stal afgebeeld. De kunstenaar Theo Jordans is zelf vaak in deze stal geweest en heeft daar tekeningen en foto's van gemaakt. Toen hij later terugkwam, bleek de boer te zijn overleden. Hij wilde de stal vereeuwigen en heeft deze toen geschilderd. Voor Wyneke 'leeft' het schilderij; ze kan bijna het hooi en de koeien ruiken.

Museumgasten
Liberty Park Overloon is een 'oorlogs- en verzetsmuseum'. Renate Dorrestein en Lange Frans gaan kijken. Het wapentuig is imposant maar dat is niet datgene waar zij van onder de indruk raken. In het museum is een nieuwe attractie, de bezoeker ondergaat een bombardement. Eerst als vlieger hoog in de lucht, je ziet de bommen naar beneden op de steden vallen. Daarna kom je op het stadsplein waar de huizen en gebouwen in brand staan en de mensen in paniek zijn. Tenslotte moet je zelf de schuilkelder in. Kijk, dát maakt indruk.

Rough Cut
Bart Rutten (conservator Stedelijk Museum Amsterdam) geeft in drie afleveringen een overzicht van de hedendaagse videokunst. Deze week: Jeroen Kooijmans. Wordt vaak gezien als echte videokunstenaar, al speelt ook architectuur en de manier van presenteren een grote rol. En Fiona Tan, de bekendste Nederlandse videokunstenaar. Ze verzorgde het Nederlandse paviljoen in de afgelopen Biënnale van Venetië. Haar werk is altijd met de grootste precisie gemaakt en gepresenteerd, maar is ook documentair van aard.

4 Art
"De enige manier om het leven zinvol te maken is zeggen dat het leven zinloos is," zegt de kunstenaar Marcel van Eeden in een gesprek met Hans den Hartog Jager (kunstcriticus en schrijver). "De tijd voordat je bestaat, ben je eigenlijk ook dood'', zegt de kunstenaar. Door iedere keer afbeeldingen na te tekenen van voor zijn geboorte trekt hij die tijd als het ware naar zich toe. Hans den Hartog Jager bezoekt Van Eeedens tentoonstelling 'Sammlung Boryna' in kunsthal KAdE in Amersfoort.

AVRO KunstUur, zaterdag 23 januari 2010, 17.00 uur-18.00 uur, wekelijks bij de AVRO op Nederland 2.



Ingezonden persbericht