Ministerie van Defensie

Themazondag: `Javaanse hofcultuur'

Datum: 24 januari 2010 Tijdstip: 11.00-15.00 uur Locatie: Museum Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem

Javaanse hofcultuur is het onderwerp van de culturele themazondag op het landgoed Bronbeek te Arnhem. Het programma is gericht op mensen met belangstelling voor de historie, cultuur en literatuur van het voormalige Nederlands-Indië en het huidige Indonesië. Een Indisch lunchbuffet en toegang tot het museum Bronbeek zijn inclusief.

Billy Gunterman, Madelon Djajadiningrat, René Karels en Elsje Plantema belichten diverse aspecten van deze bijzondere cultuur. Welke plaats hadden de hofrituelen in het dagelijks leven van de vorst en zijn familieleden? Hoe zagen de Nederlandse gezagsdragers haar, en hoe dachten de Javaanse vorsten over de Nederlanders? Ook gaan de sprekers in op de vraag hoe de Javaanse elite zich de Nederlandse cultuur kon eigen maken zonder haar eigen culturele achtergrond te verloochenen.

Krissen bekijken

Bezoekers van deze themadag kunnen ook krissen bekijken van de Nederlandse studiegroep De Kris. Zij tonen staatsiekrissen uit eigen collectie, waaronder krissen uit de kratons van Yogyakarta en Solo.

Inchrijven

Voorinschrijving is vereist; er is geen kaartverkoop ter plaatse. Inschrijven voor het dagprogramma à EUR 22,50 is alleen mogelijk via een formulier, dat kan worden aangevraagd bij mevrouw N. Bosman, telefonisch (026) 376 35 78 (maandag, dinsdag, donderdag) of per e-mail: kumpulan_bronbeek_evenementen@yahoo.com. Inschrijven kan tot 18 januari 2010. Annuleren leidt niet tot teruggave. Er zijn 250 plaatsen beschikbaar.

De dag vindt plaats in het reünie- en congrescentrum Kumpulan, Velperweg 147 Arnhem. De zaal is open vanaf 10.00 uur. Honden zijn niet toegestaan.

Organisatie

De organisatie van alle themadagen is in handen van de Stichting Klein Bronbeek en de Stichting Indisch Erfgoed, in samenwerking met het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek.

Cultureel programma

De themazondag `Javaanse holfcultuur' maakt deel uit van een reeks. De thema's van de erop volgende dagen zijn: het cultuurstelsel (21 februari 2010) en de Bersiap (21 maart 2010).