Ministerie van Defensie

Lezing 'Papua cultureel erfgoed in Nederland'

Datum: 24 januari 2010 Tijdstip: 14.00 uur Locatie: Museum Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem

Mevrouw drs. N. Jouwe, vertelt in museum Bronbeek over de geschiedenis van Nederlands Nieuw-Guinea en het daaruit ontstane Papua erfgoed in Nederland. Zij legt tevens een verband tussen de cultuurhistorische ontwikkelingen in Nederlands Nieuw-Guinea en de huidige Nederlandse Papuagemeenschap.

Mevrouw Jouwe is directeur van de Stichting Papua Cultureel Erfgoed (PACE). Deze stichting is in 2001 opgericht. Zij ontsluit en digitaliseert particuliere collecties van Papua-erfgoed in Nederland. Dit betreft alle vormen van erfgoed, voorwerpen, documenten, boeken, films, foto's en verhalen. PACE werkt hierin samen met musea, kerkelijke instellingen en particulieren. Het erfgoed wordt via internet toegankelijk gemaakt voor een breed publiek in en buiten Nederland.

Tienduizenden voorwerpen uit voormalig Nederlands Nieuw-Guinea berusten bij instellingen en particulieren in Nederland en gaan voorlopig niet terug naar Papua. Veel kennis over die collecties is in de Nederlandse taal opgesteld. Om het materiaal toegankelijker te maken voor Papua's in Papua zelf en voor internationaal publiek, streeft PACE ernaar deze collecties ook in het Engels en Bahasa Indonesia te ontsluiten.

Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met de Volksuniversiteit Arnhem

Reserveren

Toegangsprijs inclusief museumentree: EUR 10,- Inschrijving is noodzakelijk: telefoon 026 4422363 of www.volksuniversiteit.nl/arnhem