KRO

Freek de Jonge in KRO's Zondagavond Laat

Uitzenddatum: 24/01/2010

"Ik ben gelukkig, maar niet optimistisch"

In de uitzending van KRO's Zondagavond Laat op 24 januari brengt Fons de Poel cabaretier Freek de Jonge naar huis. De Jonge, podiumkunstenaar die al veertig jaar chroniqueur van Nederland is, praat uitvoerig over zijn leven en carrière, zijn liefde voor Hella, zijn bronnen van inspiratie, zijn artisstieke ambities en het bereiken van de AOW-leeftijd. "Ik hoop ooit op mijn sterfbed de laatste voorstelling te geven. Als mensen weten dat je nog maar vijf minuten hebt, is de aandacht het grootst".

Freek de Jonge toont zich in Zondagavond Laat nogal somber over land en tijdgeest. "Wij zijn bezig met de doden van de tijd", zegt De Jonge, die Nederland typeert als verwend en verzadigd. De domineeszoon die zelf nooit in God heeft geloofd, komt tot de vaststelling dat de geleidelijke verdwijning van God en kerk een grote leegte heeft veroorzaakt. "Er is weinig voor in de plaats gekomen. Misschien de koopzondag. En we zijn beter gaan voetballen sinds we niet meer in God geloven".

Ook de grote problemen van de wereld (milieu, de kloof tussen arm en rijk) stemmen uitgesproken pessimistisch. "Onze kleinkinderen gaan een zware tijd tegemoet, we lijken met gesloten ogen af te koersen op de afgrond. De fossiele brandstoffen raken op, privileges gaan wegvallen. Je moet vrezen voor een grote basale strijd tussen mensen die niks te verliezen hebben en mensen die alles te verdedigen hebben". De Jonge vertelt in "Zondagavond Laat" uitvoerig over zijn nieuwste project: een CD waarin hij de muzikale balans opmaakt. "Er is een reikhalzend verlangen naar nieuw idealisme. Berusten is geen optie".

KRO's Zondagavond Laat, zondag 24 januari om 23.15 uur bij de KRO op Nederland 2.