Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 11 januari 2010

Lezing over het Noordhollands Kanaal door Lia Vriend Het bezoekerscentrum Ilperveld informeert over natuur en landschap

De komende maanden organiseert Landschap Noord-Holland in het bezoekerscentrum Ilperveld lezingen over natuur en landschap. Op zondag 24 januari van 11.00-12.30 u. bijt de bekende geograaf Lia Vriend de spits af. Ze vertelt aan de hand van vele kaarten en andere illustraties het verhaal van dit bijzondere kanaal. In februari en maart volgen nog twee lezingen. Eén over uilen en vleermuizen, de andere over weidevogels.

Vanaf de 17e eeuw nam de bevaarbaarheid van de Zuiderzee steeds verder af. Vooral bij Pampus zorgden ondieptes voor veel problemen. Het kostte steeds meer tijd om van Amsterdam de Noordzee te bereiken. Daarom besloot koning Willem I tot de aanleg van het Noordhollands Kanaal. Tussen 1819 en 1824 werd er soms wel met 9.000 arbeiders met de schop aan het kanaal gewerkt. Het kreeg een breedte van 40 meter, de diepte bedroeg 6-7 meter. Op 15 december 1824 passeerde het eerste grote schip, dat door acht paarden werd voortgetrokken. Lia Vriend vertelt ook iets over het plan van Goudriaan om dwars door Waterland en Marken een kanaal aan te leggen. Halverwege werd het project vanwege grote problemen gestaakt.

U vindt het Bezoekerscentrum Ilperveld aan de Kanaaldijk 32A, 1121 NX Landsmeer. Neem vanaf de A10 afslag Landsmeer. De complete routebeschrijving vindt u op onze website. Wij adviseren u geen navigatiesysteem naar deze locatie te gebruiken. Aanmelden is noodzakelijk en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 088-006 44 55. De kosten bedragen ¤ 7,50 per persoon (Beschermers betalen ¤ 6,50). Ter plekke aanmelden is ook mogelijk. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl.

Noot voor redacties