IKON

A A N K O N D I G I N G

IKON-televisie
zondag 24 januari 2010
Nederland 2
11.00 - 11.27 uur:

HET VERMOEDEN

Annemiek Schrijver ontmoet gasten uit diverse religieuze tradities en praat met hen over hun leven en drijfveren en over hun persoonlijke 'heilige tekst'.

Gast: Wies Houweling
Minstens twee keer ging er voor Wies Houweling een wereld open. De eerste keer toen ze een oogoperatie onderging en het beperkte gezichtsvermogen, waaronder ze vanaf haar geboorte leed, aanzienlijk verbeterde. De tweede keer ervoer ze iets dergelijks toen ze na twintig jaar predikantschap koos voor een beleidsmatige functie bij de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB (voorheen de Nederlandse Protestanten Bond): "Ook toen viel het mij op hoeveel meer er te zien is!"

Houweling (1960) studeerde theologie aan de VU, werkte als studentenpastor in Wageningen en werd later PKN-predikant in Amsterdam. Ook was ze actief in het Centraal Comité van de Wereldraad van Kerken - een periode die ze als zeer inspirerend beleefde en waarin ze leerde hoe cultuurgebonden het geloof is. Sinds 2008 is ze algemeen secretaris van de Vrijzinnige Geloofsgenootschap NPB, dat in mei zijn 140-jarig bestaan viert. De NPB is een religieuze vereniging van ondogmatisch denkende gelovigen met diverse achtergronden. Ze kenmerkt zich door openheid voor verschillende vormen van religieus beleven, binnen of buiten de kerken.

Wies Houweling koos als 'heilige tekst' een gedicht van de Koreaanse dichter en dissident Kim Chi-ha, dat begint met de regels 'De hemel is rijst / omdat we niet alleen naar de hemel gaan / zouden we rijst met elkaar moeten delen.' Houweling: "Het dagelijks leven, de dagelijkse dingen zijn spiritueel verbonden met dat wat onzichtbaar is en ons lichamelijk en geestelijk voedt."

Presentatie: Annemiek Schrijver; redactie: Martje van der Heijden, Ella Weisbrod; productie: Yvonne Clement; regie: Han Budding; eindredactie: Ida Overdijk.



IKON