Ingezonden persbericht


Nijmegen, 12 november 2009

Persbericht

Ganzenexcursies in de Gelderse Poort

In de koude wintermaanden trekken grote aantallen wilde ganzen vanuit het hoge noorden naar warmere streken om te overwinteren. Met gakkende geluiden trekken de dieren in strakke V-formaties over stad en land. In het Gelderse rivierengebied strijken jaarlijks duizenden wilde ganzen neer. Het Natuurmuseum Nijmegen organiseert in januari en februari 2010 enkele busexcursies naar dit fascinerende schouwspel in de Gelderse Poort.

De Gelderse Poort is een uniek grensoverschrijdend natuurgebied met rivieren, uiterwaarden, polders en stuwwallen aan beide zijden van de Rijn. Het gebied is uitgegroeid tot één van de belangrijkste pleisterplaatsen voor ganzen in West-Europa. Alleen al in de Ooijpolder en de Duffelt strijken gedurende de wintermaanden tienduizenden kolganzen, grauwe ganzen en rietganzen neer. De vogels vinden er voedsel en veiligheid; overdag foerageren ze op weilanden en akkers en 's nachts slapen ze op het water. Zo bouwen ze voldoende energiereserves op voor de zware terugtocht naar hun broedgebieden in Siberië.

De excursies starten vanuit het Natuurmuseum Nijmegen. De deelnemers wacht een ontvangst met koffie in het informatiecentrum over de Gelderse Poort. Eenmaal in de bus gezeten volgt een tocht door de fraaie Waal-uiterwaarden in de Ooijpolder en door het heggenlandschap van de Duitse Duffelt. De gidsen zijn deskundige vogelaars die het Gelderse rivierengebied goed kennen. Ze vertellen tijdens de tocht allerlei bijzonderheden over de ganzen, maar ze hebben ook oog voor andere overwinterende vogelsoorten, zoals nonnetjes, smienten en wintertalingen. Onderweg stopt de bus om de ganzen met verrekijker en telescoopkijker van dichtbij te kunnen bewonderen. Halverwege de excursie verwelkomt de Zeelandsche Hof, een negentiende-eeuwse terpboerderij, de deelnemers met koffie en appeltaart.

De ganzenexcursies zijn op zondag 24 en 31 januari en zondag 7 en 14 februari 2010. De excursies starten om 12.30 uur in het Natuurmuseum Nijmegen en duren ongeveer drie uur. Volwassenen betalen ¤ 14,00 en kinderen (t/m 15 jaar) ¤ 10,00. 0. Koffie/thee en appeltaart zijn bij de prijs inbegrepen. Vrienden van het Natuurmuseum krijgen een korting van ¤ 3,00. Het is sterk aanbevolen om zelf een verrekijker mee te nemen. Belangstellenden dienen zich minstens een week van te voren in te schrijven bij het Natuurmuseum Nijmegen, Gerard Noodtstraat 121 in Nijmegen. Dat kan per telefoon: 024 - 3297070 of per e-mail: info@natuurmuseum.nl. Kijk voor meer informatie op www.natuurmuseum.nl.



Ingezonden persbericht