Ingezonden persbericht


De Dag Van Het Vinyl is het mekka voor de vinylliefhebber

Op zondag 24 januari as. vindt in 013 Tilburg een muzikaal evenement plaats in het teken van audio en platen: De Dag van het Vinyl. 013 is die dag een ontmoetingsplaats voor verzamelaars, audio-liefhebbers en nieuwsgierigen. Speciaal voor de eerste bezoekers ligt er de supergelimiteerde 7' single klaar met de bands DeWolff en The Use of Ashes. In een oplage van 300 op voorhand een collectors item.

De vinyl plaat is bezig aan een comeback. De onmiskenbare aantrekkingskracht van elpees, niet zelden gestoken in een mooie klaphoes, zorgt ervoor dat er labels ontstaan die oude platen opnieuw uitbrengen. Tegen de achtergrond hiervan speelt een nog veel grotere markt van tweedehands platen, hedendaagse analoge audio en is er een grote groep web beheerders actief met het delen van hun passie voor muziek op het internet. Kortom: de ingrediënten voor deze eerste editie van De Dag Van Het Vinyl. Een keur aan liefhebbers zegde belangeloos hun medewerking aan het festival toe en zij staan daarmee aan de basis van het festival. Het gaat daarnaast om het openstellen van de leefwerelden van bezoekers onderling, aldus Raymond Kok van Selected Sounds, bedenker van het evenement en samen met Hifi.nl, 013 Popcentrum en Muziek.nl organisator: 'Dit wordt een uniek evenement waar je een artiest als Ramses Shaffy zomaar 'Sammy' kunt horen zingen, in het Frans wel te verstaan! Dankzij vinyl, in dit geval een obscuur Frans EP'tje. Zo'n plaatje in single-formaat maar dan met vier liedjes. En wie tot de opwindende ontdekking wil komen dat er zelfs singles zijn van Dusty Springfield in onze eigen taal, is hier ook op de goede plek.'

Tijdens het evenement wordt volop vinyl te koop aangeboden, nieuw en tweedehands. De Dommelsch zaal staat in het teken van audio workshops. De Dag Van Het Vinyl is daarmee de eerste duidelijke cross-over tussen platen verzamelen en hoe die optimaal te beluisteren. Dit mede dank zij de achterban van co-organisator Hifi.nl, het onafhankelijke platform voor de audio branche.

Muziekrecensent en auteur Robert Haagsma (o.a. Revolver) zal verzamelaars aan het woord laten, hetgeen ongetwijfeld levendige verhalen oplevert. Live-muziek is er van de jonge band DeWolff (o.a. DWDD) en het ervaren Nederlandse psychedelische folk ensemble The Use of Ashes van het vermaarde Tonefloat platenlabel. Beide bands zullen worden uitgelicht met een spectaculaire vloeistof diaprojectie, verzorgd door EVV platenclub uit Eindhoven.

Wie net iets meer van muziek af weet kan sportief de degens kruisen tijdens de Feel Good PopQuiz 'Popkenners-editie'. Michel Terstegen, initiatiefnemer van de Warm-Sounds tijdschriftserie voor verzamelaars van muziek uit de jaren 50 en 60, staat stil bij de opkomst van de muziekindustrie in ons land en Machgiel Bakker zet uiteen hoe zijn Stichting Fonos zich inzet om het Muzikale Nederlandse erfgoed audio technisch veilig te stellen. Ook is er de reünie tien jaar Omgevallen Platenkast door Johan Peels van Het Platenblad. Binnen verschillende ruimten zullen muziekliefhebbers een persoonlijke voorkeur ten beste geven door middel van dj-sessies. Van vinyl uiteraard. NRC-Next muziekjournalist Jan Vollaard doet een greep uit zijn koffer met favoriete (post-)punksingles.en sixties liefhebber Dandy Dave doet dit in zijn aan de Kinks en Small Faces verwante 'Mod'-stijl.

Voor het volledige programma bezoek www.dagvanhetvinyl.nl

De Dag Van Het Vinyl
Zondag 24 januari 2010 | aanvang 12:00 | zaal open 12:00 Tickets à ¤ 10,,00 (excl. servicekosten) zijn reeds verkrijgbaar via 013 en Ticket Service Nederland.


013, Veemarktstraat 44, Tilburg, www.013.nl

Noot voor de redactie /