Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Bijzondere reportages in NOS Studio Sportdocument in aanloop naar Vancouver.

Marsicano, Kramer en Nederlandse bobsleeërs in de hoofdrol van persoonlijke portretten

HILVERSUM 22 januari 2010 - In aanloop naar de Olympische Winterspelen in Vancouver geeft de NOS een kijk in het leven van bijzondere topsporters op weg naar één van de belangrijkste sportevenementen in de wereld. Op drie zondagen wordt in de reguliere uitzending van NOS Studio Sport op Nederland 1 vanaf omstreeks 17.00 uur plaats gemaakt voor reportages in NOS Studio Sportdocument, waarin ijs, ambitie, afzien, kracht, geloof, dromen, winnen en de kleur goud de boventoon voeren.

Zondag 24 januari: NOS Studio Sportdocument

'Trevor Marsicano, de ontdekking op het ijs'

Voor wat betreft Amerikaanse schaatsers kennen we de grote namen als Davis en Hedrick. Tot een ieders verrassing reveleerde vorig jaar een andere jonge Amerikaanse schaatser door sneller te zijn dan iedereen en wereldkampioen te worden op de schaatsbaan waar volgende maand de Olympische Winterspelen worden gehouden. Voor NOS genoeg aanleiding om de jonge Amerikaanse schaatser Trevor Marsicano beter te leren kennen. Het afgelopen jaar hebben makers Jeroen Stekelenburg en Stefan Verheij de jonge Amerikaan het hele seizoen gevolgd en een boeiend persoonlijk portret gemaakt. In het programma nemen we een kijkje bij Marsicano thuis, gaan terug naar zijn oude werk. Hij was tot voor kort bordenwasser in een restaurant. De NOS ploeg volgt hem op trainingen, zijn wedstrijden èn naar de kerk. Marsicano blijkt een man, die veel levenskracht en hoop put uit het geloof. Kortom: er wordt antwoord gegeven op de vraag hoe het dit jonge talent is vergaan het afgelopen jaar en hoe hij zich voorbereidt op het belangrijke evenement de Olympische Winterspelen in februari, waar hij nu door zijn revelatie van vorig jaar tot één van de grote kanshebbers behoort!

Zondag 31 januari: NOS Studio Sportdocument

'Bobsleeën, de gladde wereld van de honderdste seconde'

Bij de nihilisten van de bobsleebaan belichaamt een fractie het verschil tussen succes of tegenslag. Verslaggever Erik van Dijk neemt de kijkers namens NOS Studio Sport mee in de ijskoele wereld van de honderdste seconde en volgde het Olympisch Team onder leiding van Edwin van Calker in de voorbereiding naar de Olympische Winterspelen in Vancouver. De Bob en Slee Bond Nederland (BSBN) is in de afgelopen jaren veel professioneler gaan denken. De ambitie om bobsleeën naast schaatsen de tweede wintersport van Nederland te laten worden is met technologische en gestructureerde hulpmiddelen in gang gezet. De afgelopen vier jaar is het klimaat ontzettend veranderd. In dit bijzondere document wordt een unieke kijk gegeven op de ultieme doelen van deze topsporters en wat zij er voor doen en laten.

Zondag 7 februari: NOS Studio Sportdocument

'Het is niet gemakkelijk om Sven Kramer te zijn'

Ard Schenk, Eric Heiden, Johan-Olav Koss, Gerard Kemkers, Ron Mulder, Renate Groenewold, Beert Boomsma, Erben Wennemars, Ireen Wüst, Henk Gemser, Eelke Lok, Carl Verheijen, Enrico Fabris, Wouter Olde Heuvel, Havard Bøkko, Chad Hedrick, Geert Kuiper, Pauline van Deutekom, Arthur Bennink, Jim McCarthy en Bart Schouten. Allemaal hebben ze een mening over de mens en schaatser Sven Kramer.

De Fries mag in het ruim 50 minuten durende portret dat Mart Smeets maakte ook nog iets over die meningen van anderen zeggen. Hij heeft een grote mond, een onblusbaar verlangen om de beste te zijn en volgens Renate Groenewold "best wel een lekkere kont".

NOS Studio Sportdocument, zondag 24 en 31 januari en zondag 7 februari, (omstreeks) 17.00 -17.50 uur in reguliere uitzending van NOS Studio Sport op Nederland 1.

--- einde persbericht ---