Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

DENEKAMP - De politieke partij 'We doen wat we zeggen' vindt het onaanvaardbaar dat de Twentenaren pas op zaterdag via publicaties in de Duitse media hebben kunnen lezen van een ongeluk in de Urenco kerncentrale in Gronau dat nota bene al op donderdag heeft plaatsgevonden.

Waarom hebben de Duitse autoriteiten hun Twentse collega's niet ingelicht? Op deze vraag moet antwoord komen! Tevens is het ongehoord dat de Twentenaren in de Duitse kranten moeten lezen dat er twee dagen geleden gevaarlijk radioactief materiaal is vrijgekomen.

WDWWZ vindt dat de veertien in de Regio Twente verenigde gemeenten van de Duitse autoriteiten moeten eisen dat er van dergelijke ongeluk in het belang van de volksgezondheid in Twente in zijn algemeenheid en in Dinkelland in het bijzonder onmiddellijk melding gemaakt moet worden, zodat er snel adequate maatregelen getroffen kunnen worden.

WDWWZ neemt geen genoegen met deze gang van zaken en zal deze kwestie in de verkiezingscampagne en bij de ministers van volksgezondheid en binnenlandse zaken aan de orde stellen.

De mensen die in het Duits/Twentse grensgebied wonen hebben er recht op dat ze onmiddellijk van een ongeluk bij Urenco op de hoogte worden gesteld. Dat geldt ook andersom als er in Almelo zoiets gebeurt.

Ook al loopt de bevolking geen gevaar, zoals de Duitsers beweren, dan nog moet hier open en transparant over worden gecommuniceerd.

WDWWZ trekt in twijfel dat het allemaal wel meevalt, want er is radioactieve straling vrijgekomen. Waar is dat gebleven en als er niets aan de hand zou zijn waarom wordt er dan wel gevreesd dat een medewerker daar nadelige gevolgen aan overhoudt.

Kortom, WDWWZ dringt aan op:


1. Openheid van zaken over het ongeluk;


2. De verplichte, snelle melding van de Duitse regering aan de Nederlandse autoriteiten van ongelukken in kerncentrales;


3. Opheldering over het feit dat sinds donderdag, toen het ongeluk in Gronau plaatsvond, de Twentse gemeenten niet zijn ingelicht;


4. Overleg op korte termijn tussen de Twentse gemeenten en de Duitse deelstaatregering over de noodzakelijke verbetering van de communicatie.

Noot voor de redactie(