D66

zondag 24 januari 2010

EU moet verkoop ivoorvoorraad afwijzen

D66 eist dat de EU voorstellen om weer ivoor te verhandelen, keihard afwijst. Europarlementslid Gerben-Jan Gerbrandy vindt dat het huidige handelsverbod niet mag worden versoepeld.

grote zorg

Aanleiding is dat Tanzania haar grote voorraad ivoor uit de slagtanden van olifanten wil verkopen. Het land heeft een voorstel daartoe ingediend voor de Cites-conferentie over beschermde diersoorten eind maart in Qatar. De EU-landen hebben nog geen positie bepaald over het voorstel, tot grote zorg van Gerbrandy. De D66 politicus organiseert maandag een persconferentie in het Europees Parlement in Brussel.

stropers

,,Tanzania schiet olifanten af bij wildbeheer. Het land heeft zo een hele berg ivoor opgebouwd'', weet Gerbrandy. ,,Maar stropers schieten illegaal ook nog zo'n honderd olifanten per dag. Probleem is dat bij ivoor niet te zien is of het legaal is of van stropers komt. Dat gaat door elkaar lopen en dan zou je dus stropers stimuleren.'' In zuidelijk Afrika zijn inmiddels weer behoorlijk wat olifanten, maar vooral in midden- en noordelijk Afrika is het aantal olifanten nog laag. Stropers in bijvoorbeeld Somalië zijn al zeer actief.

totaalverbod

Het afgelopen jaar heeft de douane in Europa al veel meer ivoor aangetroffen dan het jaar ervoor. ,,Een tragisch record'', zegt Gerbrandy. ,,De partijen ivoor worden ook steeds groter, wat erop duidt dat de georganiseerde misdaad erachter zit. Ik vind dus de hoogste graad van bescherming nodig: een totaalverbod op ivoor.'' Dat Tanzania zegt de opbrengst van het ivoor te willen besteden aan wildbeheer, overtuigt Gerbrandy niet. ,,Op papier is dat aardig, maar in de praktijk anders. Dan zou ik liever op een andere manier geld willen geven voor wildbeheer in Tanzania.''