Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Langdurig sneeuw langs vorstgrens
Winterweer houdt voorlopig aan

24 januari 2010 - Langs de vorstgrens, die de begrenzing vormt met koude vrieslucht en die al enkele dagen over ons land pendelt, valt nog steeds neerslag, veelal lichte sneeuw. Zaterdagochtend kreeg Noord-Holland de eerste sneeuw, zaterdag namiddag en avond en zondag viel in een groter deel van het land sneeuw die in de loop van de avond intensiveerde. Op veel plaatsen viel 3 tot 5 cm, lokaal nog enkele centimeters meer. In het zuiden en zuidwesten viel de neerslag voornamelijk in de vorm van regen.
Sneeuwhoogte op zondagochtend 24 januari 2010 volgens (Voorlopige gegevens, bron KNMI) (Meer kaartjes onder Verder Lezen) Sneeuwhoogte op zondagochtend 24 januari 2010 volgens (Voorlopige gegevens, bron KNMI) (Meer kaartjes onder Verder Lezen) Winterse buien
De witte winter weet voorlopig niet van wijken. De eerste dagen van de week komt vrijwel het hele land in de vrieskou. Vooral in de nacht van dinsdag op woensdag koelt het flink af met matige, lokaal mogelijk strenge vorst. Daarna volgt een nieuwe periode van dooi en kwakkelweer met meer wind en frequent winterse buien. Ook dan is er dus kans op sneeuw en gladheid maar dan uit buien die met een noordelijke stroming worden aangevoerd.

Grote verschillen
Wie de afgelopen dagen in ons land een reis maakte van zuidwest naar noordoost kreeg te maken met een weersomslag. In het zuidwestelijke helft scheen vrijdag de zon bij lokaal +7 graden, terwijl het in het noordoosten meest bewolkt was met een temperatuur van -4 graden. De koude oostelijke wind maakte de temperatuurverschillen voor het gevoel nog een stuk groter: de gevoelstemperaturen liepen uiteen van +5 graden in het zuidwesten tot bijna -10 graden in het noordoosten. In de tabel van onze rubriek "Actueel" worden ook de actuele gevoelstemperaturen vermeld (zie Verder Lezen- actuele gevoelstemperatuur).

Witte winter
Heel koud is deze winter nog niet maar bijzonder is wel de vele sneeuw. Tussen half december en het begin van de tweede helft van januari lag op veel plaatsen in ons land sneeuw. Op een aantal dagen was de sneeuwval zwaar en was er ook overlast door stuifsneeuw. Inmiddels ligt er opnieuw sneeuw in ons land die door de vorst de eerstkomende dagen blijft liggen.

Barre winter in Oost- en Zuidoost-Europa
Ook het zuidoosten van Europa hebben te maken gekregen met bar winterweer. Eerder deze maand was het hier nog opvallend warm met op Kreta in Griekenland zelfs een tropische begin van het nieuwe jaar.

Inmiddels is de kou ook tot het zuidoosten doorgedrongen en hebben vooral Bulgarije en Turkije te maken met sneeuwstormen. In het grensgebied van Bulgarije en Griekenland zijn zeker tweehonderd dorpen van de buitenwereld afgesloten. Ook de Turkse hoofdstad Istanbul ondervindt veel overlast van de sneeuw.

Zeer koud was het dit weekeinde in het oosten van Duitsland en Polen. In het Duits-Poolse grensgebied zijn temperaturen gemeten van bijna 20 graden onder nul. Helsinki noteerde -23 graden en in Roemenië en Estland werd lokaal circa 30 graden vorst gemeten. De laagste temperatuur is gemeten in Ojmjakan in Europees Rusland waar de thermometer op 20 januari -58,9 graden aanwees.

Meteoalarm.eu
Meer over het actuele winterweer in Europa en op www.meteoalarm.eu, het platform voor weerwaarschuwingen van de publieke weerdiensten in Europa.

Witte winter Nader Verklaard
Achtergrond informatie en nieuws over deze winter in onze rubriek Nader Verklaard in het dossier Witte winter 2010.
---

Wie vrijdag van zuidwest naar noordoost reisde ging de vrieskou tegemoet (Bron KNMI)
Eerste uitgave: 22-01-10