Radboud Universiteit Nijmegen


Auschwitz-overlevende vertelt over haar oorlogservaringen

Datum bericht: 22 januari 2010

Mirjam Weitzner-Smuk vertelt over haar ervaringen als joods meisje in de Tweede Wereldoorlog. Ze doet dit op maandag 25 januari 2010 van 19.30 - 22.00 uur in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2.

Mirjam Weitzner-Smuk overleefde als kind vijf concentratiekampen: Westerbork, Bergen-Belsen, Theresienstadt, Auschwitz en Märzdorf. Na de bevrijding door Russische soldaten probeerde ze samen met haar vriendinnetje Annie Walg Nederland te bereiken. Dat lukte hen na een gevaarlijke tocht van vier weken. Terug in Amsterdam ontdekte Mirjam dat haar ouders, zus en zwager waren vermoord.

Tijdens deze avond vertelt Mirjam Weitzner-Smuk in een gesprek met Ria van den Brandt over haar ervaringen als joods meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dr. Marc De Kesel leidt de avond in met een korte lezing over hoe de getuigenis, ook als de laatst levende getuige er niet meer is, iets zegt over onze moderne democratie.
Â
Mirjam Weitzner-Smuk (1930) werd in 1995 geïnterviewd voor het Shoah Visual History Archive (The Spielberg Interviews) en vertelde toen voor de eerste keer haar hele verhaal. Zij is tevens een van de geïnterviewden uit het VWS-project Getuigen van Theresienstadt, onder leiding van Ria van den Brandt.
Dr. Marc De Kesel is senioronderzoeker aan de Faculteit der Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen en docent aan de Arteveldehogeschool Gent.
Dr. Ria van den Brandt is senioronderzoeker aan de Faculteit der Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen en geassocieerd onderzoeker aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Â
De avond wordt georganiseerd door het Soeterbeeck Programma en het Heyendaal Onderzoeksprogramma van de Radboud Universiteit Nijmegen en het Stedelijk 4 & 5 mei comité Nijmegen.

Aanmelding
Deelname kost 7,50 euro. Medewerkers en alumnipashouders van de Radboud Universiteit betalen 5 euro | studenten van de Radboud Universiteit gratis.Â