Gemeente Lelystad

Aanbevelingen groeigemeenten aanpak stedelijke vernieuwing

Woensdag 20 januari 2010

De adviezen zijn verwoord in de volgende zeven aanbevelingen


1. De problematiek in de wijken uit de jaren 60 en 70 wordt in aard en omvang één van de belangrijkste opgaven voor de stedelijke vernieuwing.

2. Wijkverbetering is niet op korte termijn te realiseren. Om de verbetering van de grond te krijgen zijn gangmakers en intensieve, langdurige betrokkenheid van alle partijen (bewoners, gemeenten, corporaties en andere marktpartijen, maatschappelijke organisaties en het rijk) nodig.

3. De wijken uit de jaren 60 en 70 zijn merendeels nog geen "probleemwijken". Voorkomen moet worden dat deze wijken in een neerwaartse spiraal terechtkomen, daarom staat een preventieve aanpak voorop.

4. Een belangrijke voorwaarde is een evenwichtige ontwikkeling tussen de bestaande wijken en de nieuwbouwlocaties in de stad.
5. De aanpak van de wijken uit de jaren 60 en 70 vraagt om een specifiek beleid, om maatwerk. Er zijn tussen de groeigemeenten grote verschillen, zoals de fasering van de ontwikkeling van de stad en verschillen in de regionale woningmarkt.
6. Particuliere woningverbetering: deelname is voor veel huiseigenaren nog moeilijk. Er zijn sociaal maatregelen nodig om bewoners te kunnen aanspreken op deelname. Bewoners van de wijken uit de jaren 60 en 70 van de groeigemeenten moet perspectief worden geboden.

7. Ruimte voor experimenteren en innovatie is nodig om op mogelijkheden en kansen in te kunnen spelen.
---