Gemeente Uithoorn

College legt Kwaliteitsplan Openbare Ruimte voor aan de gemeenteraad.

25 januari 2010

Op 19 januari hebben B&W besloten het Kwaliteitsplan Openbare Ruimte ter vaststelling aan de gemeenteraad aan te bieden. Met dit plan krijgt de gemeente Uithoorn duidelijke richtlijnen voor het gebruik en de inrichting van de openbare ruimte. De gemeente Uithoorn heeft een grote hoeveelheid buitenruimte: straten, groen, water, speelplekken. Al deze plekken samen vormen de `openbare ruimte'. De ruimte waar alle bewoners en bezoekers in Uithoorn gebruik van maken om thuis te komen, naar hun werk te gaan, de auto te parkeren, te spelen, te winkelen of op een bankje te zitten.

Het Kwaliteitsplan beschrijft hoe mooi de openbare ruimte moet zijn ingericht en hoe schoon en heel het moet worden onderhouden. Daarnaast beschrijft het plan wat u in de openbare ruimte moet kunnen doen en beleven. De openbare ruimte moet een basiskwaliteit hebben voor 6 onderdelen: duurzaamheid, veiligheid, gebruiksmogelijkheden (spelen, parkeren, recreatie), natuur, inrichting en onderhoud. Op sommige plekken liggen de kwaliteitseisen hoger. Denk bijvoorbeeld aan de winkelcentra waar veel mensen komen.

Het kwaliteitsplan gaat uit van twee hoofdthema's:

Verblijven en ontmoeten

Heeft betrekking op woonbuurten, dorpscentra en voorzieningengebieden, parken en natuurgebieden. Het betekent een openbare ruimte waar wat te beleven valt en die meer biedt dan de mogelijkheid om van A naar B te gaan. Bij dit thema ligt de nadruk op de gebruiks- en recreatieve kwaliteit voor de bewoners, bezoekers, ondernemers en alle gebruikers van de buitenruimte. Elk gebied heeft daarbinnen een eigen accent. Bijvoorbeeld: hoeveel speelplekken er moeten komen in de woonbuurten en waar zijn hondenuitlaatroutes.

Bereikbaar en toegankelijk

Heeft betrekking op het bedrijventerrein, het hoofdwegennet en het buitengebied. Hier ligt de nadruk op het verplaatsen en de middelen om van A naar B te komen. Het gaat om de toegankelijkheid binnen de bebouwde kommen en om de verbindingen naar de omliggende gebieden en steden. De straat moet toegankelijkheid en veilig zijn voor iedereen. Voor onderhoud ligt een accent op de kwaliteit van rijbanen en fietspaden.

Het verkeer moet doorstromen, maar je moet ook veilig kunnen oversteken. De gemeente heeft aandacht voor de route naar school, voldoende oversteekplaatsen, veilige fietspaden, ruimte voor scootmobiels en speciale voorzieningen voor slechtzienden. ^