Gemeente Kaag en Braassem

Gemeente Kaag en Braassem volledig in gelijk gesteld in zaak recreatiewoningen

De rechtbank van Den Haag stelde op 20 januari j.l. de gemeente Kaag en Braassem volledig in het gelijk in de zaak die Etgroen BV had aangespannen. Hun schadeclaim van 4,2 miljoen is in zijn geheel afgewezen. De zaak liep sinds 2006.

Etgroen BV is een ontwikkelaar die 74 recreatiewoningen aan de Wijde Aa heeft gerealiseerd. Het bedrijf betoogde dat zij schade zou hebben geleden, omdat de gemeente in het bestemmingsplan Landelijk Gebied Oost Plus uit 1998, niet had opgenomen dat er recreatiewoningen gebouwd konden worden op de plek waar destijds de stacaravans stonden. Dit was volgens Etgroen BV wel toegezegd. Daarom is het bedrijf in 2000 begonnen met de bouw van de woningen. Echter, zonder in het bezit te zijn van een bouwvergunning en tegen het bestemmingsplan in.

Provincie en Rijk waren voor afbraak van de woningen die intussen gebouwd waren omdat het tegen het bestemmingsplan inging en er geen vergunning was verleend. Om Etgroen BV tegemoet te komen heeft de gemeente zich in 2001 sterk gemaakt om het bestemmingsplan te wijzigen, zodat Etgroen BV alsnog het recht zou krijgen voor realisatie van het recreatiepark. De Inspectie Ruimtelijke Ordening en de Provincie waren hierop tegen.

Legalisatie
De rechtbank heeft ook onderzocht of de gemeente op een andere manier de recreatiewoningen had moeten legaliseren. Ook al had de gemeente géén verplichting om dit te doen.
De rechter bevestigde dat de gemeente dit niet eerder dan in 2004 had kunnen doen. Vanaf dat jaar werd er een ander provinciaal en rijksbeleid gevoerd, waardoor legalisatie mogelijk werd. De gemeente Kaag en Braassem heeft dit toen meteen gedaan.

De rechtbank heeft de gehele vordering van Etgroen BV afgewezen en haar veroordeeld in de proceskosten.