Het principe voorkomen concurrentievervalsing is momenteel zoek Den Haag, 25 januari 2010 â STIVORO schrikt van de berichten van de Voedsel en Waren Autoriteit VWA en het AD van vandaag, waaruit blijkt dat steeds minder cafés rookvrij zijn. Verrast zijn we echter niet. De laatste maanden krijgen we een toenemend aantal reacties van goedwillende horeca-ondernemers die twijfelen of ze zich nog wel aan het rookverbod moeten houden. Reactie van een café-houder: 'Ik zie m'n vaste klanten weggaan naar cafés waar wel gerookt mag worden.' en 'Vaak trekken de rokers de niet-rokers met zich mee.' Uit de reacties blijkt dat men zich in een tweestrijd bevindt: zich aan het rookverbod houden, wat men het liefste zou doen, of de asbakken weer op tafel zetten om aan de oneerlijke concurrentie het hoofd te bieden.

'Deze ontwikkeling is erg zorgelijk,' zegt Lies van Gennip, directeur van STIVORO, 'omdat zo langzaam maar zeker het rookverbod in de horeca afkalft. Niet voor niets was het uitgangspunt van de wetgeving het voorkomen van concurrentievervalsing. Een principe dat ook door de Koninklijke Horeca Nederland werd onderschreven. In de huidige situatie is dit principe zoek. Nu worden goedwillende horeca-ondernemers het slachtoffer van een afbrokkelend rookverbod in de horeca.'

AD en VWA constateren dat niet alleen in eenmanszaken - waar VWA tijdelijk niet meer handhaaft- weer wordt gerookt. De feiten zijn dat ook in cafés met personeel en discotheken de asbakken terug komen. Hierdoor wordt een steeds grotere groep personeel en bezoekers (en ook jonge disotheekbezoekers) weer blootgesteld aan tabaksrook. 'Dit onderstreept hoe belangrijk duidelijke wetgeving en handhaving zijn,' zegt Van Gennip. 'Het is van belang om op korte termijn de huidige onduidelijkheid op te heffen en geen uitzonderingen meer te maken in de handhaving". Zo wordt de meerderheid van de caféhouders die ter goeder trouw zijn, verlost van een dilemma en beloont voor het volgen van de wettelijke regels.'