Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 25 januari 2010

Nederlandse steden financieel aantrekkelijk in internationaal perspectief Kantoorwerkplek Amsterdam bijna helft goedkoper dan Londen West End

Nederlandse steden als Amsterdam en Den Haag blijven met hun lagere kosten per werkplek, aantrekkelijke vestigingslocaties voor buitenlandse bedrijven. Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van vastgoedadviseur DTZ, dat de totale kantoorhuisvestingskosten in 116 zakendistricten verspreid over 47 landen en gebieden in kaart brengt. Er zijn wereldwijd grote verschillen in de kosten per werkplek. Londen (West End) heeft de hoogste kosten per werkplek. In vergelijking met Londen is een werkplek in Amsterdam bijna de helft goedkoper.

Het rapport analyseert de huisvestingskosten in grote kantorenmarkten over de hele wereld en hoe deze kosten zijn opgebouwd, waarbij elke locatie wordt gerangschikt op basis van de jaarlijkse kosten per werkplek(1). Londen (West End) heeft Tokyo van de eerste plaats verstoten en is daarmee de duurste stad voor kantoorruimte.

De opkomst van Londen hangt samen met de krachtige huurcorrectie die reeds in 2008 begon, waarna een opleving al in 2009 zichtbaar werd. Dit in tegenstelling tot Parijs en andere toplocaties, waar de huurprijzen pas in de loop van 2009 daalden. Alle locaties (met uitzondering van Londen) uit de top-10 kenden teruglopende of gelijkblijvende huisvestingskosten. Gemiddeld daalden de kosten van een werkplek wereldwijd met 4%. Parijs en Dubai zijn beiden uit de top-5 van duurste steden verdwenen en kantoorruimte in Moskou werd beter betaalbaar. Nieuwkomers in de wereldwijde top-10 waren Zürich, Boston en Frankfurt.

Het rapport Global Occupancy Costs - Offices, waarin tevens een prognose voor huisvestingskosten tot 2013 is opgenomen, kunt u downloaden van onze site www.dtz.nl.

(1) Het onderzoek van DTZ berekent de standaardruimte die per werkplek in beslag wordt genomen door het netto bruikbare vloeroppervlak te delen door het aantal geplande werkplekken waarvoor de ruimte bestemd is. Het onderzoek kijkt naar de hoeveelheid benodigde kantoorruimte in verschillende zakendistricten over de hele wereld.