Rijksvoorlichtingsdienst

Prins van Oranje aanwezig bij conferentie 'Binding in de Buurt' van Oranje Fonds

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje is dinsdagmorgen 26 januari 2010 aanwezig bij het ochtendprogramma van de conferentie 'Binding in de Buurt' in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam. De conferentie is georganiseerd door het Oranje Fonds. Het doel is om besturen van buurtcentra of dorpshuizen te inspireren hoe zij hun gebruikers met elkaar kunnen verbinden. De Prins van Oranje is beschermheer van het Oranje Fonds.

Reden voor het Oranje Fonds om de conferentie te organiseren is dat vele mensen wekelijks een activiteit in buurtcentra, dorpshuizen of wijktrefpunten bezoeken, maar dat er nauwelijks sprake van contact is tussen de deelnemers van de diverse activiteiten. Het Oranje Fonds wil de contacten tussen deze gebruikersgroepen stimuleren waardoor deze plaatsen het centrum van cohesie worden in het dorp of in de wijk.

Tijdens de conferentie maakt plaatsvervangend voorzitter van het Oranje Fonds, de heer prof.drs. J. Wallage, de resultaten bekend van een landelijk onderzoek naar de perceptie en het gebruik van ontmoetingsruimtes. Daarnaast vinden presentaties plaats van initiatieven die gebruikersgroepen met elkaar verbonden hebben, houden projectadviseurs van het Oranje Fonds spreekuur en kunnen workshops 'van concept naar plan' gevolgd worden.

De Prins spreekt met organisaties die initiatieven hebben genomen om hun buurtcentrum of wijktrefpunt een centrale ontmoetingsplaats te maken en woont het ochtendprogramma van de conferentie bij.